Din 1 ianuarie 2024 va fi modificat designul timbrului de acciz/ de consum pentru produsele din tutun și conexe
26.09.2023

Ministerul Finanțelor a elaborat noul design al mărcii „Timbru de acciz/Timbru de consum”, care va fi aplicabil pentru produsele din tutun și produsele conexe începând cu 1 ianuarie 2024. Proiectul de modificare a Ordinului nr.91/2019 este propus pentru consultări publice.

 

Astfel, ordinul prenotat va fi suplinit cu anexa nr.3 (anexa nr.2 fiind abrogată), care va stabili cerințele tehnice ale designului mărcii timbrelor de acciz/timbrelor de consum. Similar timbrelor aplicare la momentul de față, dimensiunile și densitatea hârtiei speciale utilizate la tipărirea lor rămân aceleași,fiind propusă o altă gamă de culori, în funcție de proveniența produselor:

  • timbrul de acciz pentru produsele din tutun și produsele conexe de import pentru agenții economici din Republica Moldova;
  • timbrul de acciz pentru produsele din tutun și produsele conexe autohtone pentru agenții economici din Republica Moldova;
  • timbrul de consum pentru produsele din tutun și produsele conexe introduse pe teritoriul Republicii Moldova și destinate a fi consumate pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale.

 

Potrivit notei proiectului, ajustarea cadrului normativ aferent procedurii de solicitare/eliberare a timbrului de acciz/de consum se efectuează concomitent. Astfel, Ministerul Finanțelor asigură procesul de consultare concomitentă a proiectului de ordin și proiectul hotărârii Guvernului cu privire la modificarea Regulamentului privind modul de procurare şi aplicare a timbrelor de acciz/timbrelor de consum pe produsele din tutun, cartuşele şi rezervele pentru ţigaretele electronice, inclusiv ţigaretele electronice de unică folosinţă, preparatele destinate utilizării în cartuşele şi rezervele pentru ţigaretele electronice de la poziţia tarifară 2404, produsele din tutun şi înlocuitorii din tutun (amestecuri fără tutun pe baza frunzei de ceai) de la poziţiile tarifare 240399900 şi 2404, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1427/2007.