Codul fiscal va fi modernizat până în anul 2026
26.09.2023

Impozitul pe profit va fi achitat de persoanele juridice și fizice ce practică activitate de întreprinzător (inclusiv persoanele care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției, agenții economici rezidenți ai zonelor economice libere), iar impozitul pe venit – de către persoanele fizice, prevede Conceptul de modernizare a Codului fiscal, propus pentru consultări publice de Ministerul Finanțelor.

 

Acesta va conține șase Cărți:

  • Dispoziții generale, noțiuni, drepturi și obligații
  • Impozite directe
  • Impozite indirecte
  • Impozite și taxe locale
  • Regimuri speciale
  • Proceduri fiscale.

 

Fiecare Carte va di divizată în titluri, iar acestea, la rândul său, în capitole. Asupra fiecărei Cărți vor lucra un grup de lucru, în componența acestuia fiind incluși reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și Serviciului Fiscal de Stat, precum și ai mediului academic și de afaceri.

 

Potrivit Conceptului, ajustarea titlurilor se va efectua prin proiecte de modificare și completare sau proiecte de expunere în redacție nouă a titlurilor, în funcție de volumul ajustărilor, având în vedere că autorii documentului consideră oportună  rescrierea Codului fiscal pe etape. Astfel, se preconizează că termenul maxim al lucrărilor asupra Cărții a doua (Impozite directe, care va include titlurile Impozit pe profit, Impozit pe venit, Impozitul pe venitul nerezidenților obținut din Republica Moldova, Impozitul pe venit la sursa de plată și Impozitul pe avere) va expira luna iulie 2024. Impozitele indirecte TVA și accizele) vor fi reglementate până în decembrie 2025, iar impozitele și taxele locale – până în decembrie 2026.

 

Argumentarea necesității rescrierii Codului fiscal, cât și etapele de implementare pot fi consultate în Concept.