Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2024 prognozează majorarea acestora cu 11,8% față de anul curent, constituind atât venituri, cât şi cheltuieli circa 15,8 mld. lei. Documentul a fost examinat de Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), comunică autoritatea.
Astfel, veniturile obținute din primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense ce urmează a fi achitate de angajați vor atinge 7,7 mld. lei, cele din primele de asigurare în sumă fixă – peste 162 mil. lei, transferurile din bugetul de stat în FAOAM – circa 7,75 mld lei, alte venituri – 186,6 mil. lei.
Documentul prevede acoperirea cheltuielilor pentru majorarea, începând cu 1 octombrie 2023, a salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, indexarea cheltuielilor instituțiilor medico-sanitare pentru medicamente și a cheltuielilor de regie la indicele prețului de consum prognozat pentru anul 2024.
Partea preponderantă a FAOAM (15,6 mld. lei) urmează a fi acumulată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice, fiind cu 11,8% mai mare comparativ cu cea aprobată pentru 2023. Creşterea va acoperi cheltuielile necesare realizării Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală.
Pentru asistenţa medicală spitalicească sunt prevăzute 8,15 mld. lei, cu 13,5% mai mult faţă de anul 2023, pentru asistenţa medicală primară – 3,16 mld. lei, în creștere cu 10,9%, pentru asistenţa medicală specializate de ambulatoriu – 1,37 mld. lei, sporind cu 10,3%.
Serviciile destinate compensării medicamentelor și dispozitivelor medicale au fost estimate mijloace în volum de 1,08 mld. lei, cu 48 mil. lei mai mult față de anul current, iar serviciile de înaltă performanţă necesită circa 317 mil. lei, suma fiind cu 8% mai mare faţă de cea aprobată pe anul 2023.
Alți paramentri ai FAOAM pe anul viitor vom prezenta după propunerea documentului pentru consultări publice.