Prețurile de transfer: elaborarea cadrului normativ secundar
27.09.2023

Ținând cont de prevederile Legii nr.356/2022, prin care Titlul V al Codului fiscal a fost completat cu capitolul 112 (Reguli speciale privind determinarea prețurilor de transfer conform principiului lungimii brațului), care urmează a fi pus în aplicare din 1 ianuarie 2024, Ministerul Finanțelor împreună cu Serviciul Fiscal de Stat sunt în proces de elaborare și promovare a cadrului normativ secundar privind implementarea conceptului prețurilor de transfer în Republica Moldova.

 

În acest sens, la Ministerul Finanțelor a fost organizată o ședință pe platforma Grupului de lucru responsabil de implementarea conceptului prețurilor de transfer și cu participarea membrilor Consiliului Consultativ în domeniul fiscal-vamal, în cadrul căreia au fost discutate prevederile proiectului ordinului cu privire la aprobarea regulilor de implementare a prețurilor de transfer, inclusiv proiectul regulamentului.

 

Proiectul prezentat vine cu detalii privind modul în care urmează a fi implementată legislația privind prețuri de transfer. 

 

Astfel, în document se regăsesc informații legate de:

  • noțiuni specifice;
  • detalii privind analiza de comparabilitate;
  • explicarea metodelor de stabilire a prețurilor de transfer;
  • condițiile efectuării ajustărilor benevole a prețurilor de transfer;
  • modul în care va fi efectuată verificarea tranzacțiilor controlate în vederea stabilirii dacă a fost respectat principiului lungimii brațului;
  • conținutul dosarului local privind prețurile de transfer;
  • procedura pentru eliminarea dublei impuneri;
  • formularele de prezentare a informației și instrucțiuni pentru completarea acestora;
  • indicatorii economico-financiari de profitabilitate utilizați pentru stabilirea marjelor de comparabilitate.

 

Având în vedere gradul de dificultate și elementul inovativ al conceptului prețurilor de transfer, în cadrul ședinței a fost abordate aspectele legate de termenul de punere în vigoare a acestuia, cu posibilitatea extinderii, termenul inițial stabilit fiind 1 ianuarie 2024.

 

Proiectul regulamentului urmează a fi expus de către Ministerul Finanțelor pentru consultări publice în următoarele zile. Astfel, persoanele interesate vor putea transmite propuneri și recomandări pentru îmbunătățirea a acestuia.

 

Totodată, pe platforma Grupului de lucru nr.2 „Implementarea conceptului prețurilor de transfer” urmează a fi organizate o serie de ședințe tehnice, unde vor fi discutate suplimentar prevederile Regulamentului și propunerile de modificare.