Plațile unice cu caracter excepțional și salarizarea în Legea bugetului de stat
28.09.2023

Proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2023 nr. 359/2022, elaborat și propus pentru consultări publice de Ministerul Finanțelor, prevede suplinirea respectivei legi cu norma ce stabilește acordarea plații unice cu caracter excepțional pentru anumite categorii de angajați din sectorul bugetar.

 

Potrivit documentului, de plată în cuantum de 5000 lei vor beneficia:

  • personalul de conducere, personalul științific, didactic și didactic auxiliar din cadrul instituțiilor de învățământ, instituțiilor publice de învățământ care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică, organizațiilor din domeniile cercetării și inovării, structurilor de asistență psihopedagogică și Centrului Tehnologii Informaționale şi Comunicaționale în Educație și unităților conexe și serviciilor adiacente în sistemul educațional;
  • funcționarii publici cu statut special și militarii cu atribuții în domeniul asigurării, menținerii și restabilirii ordinii publice din subdiviziunile specializate şi teritoriale/regionale ale autorităților administrative din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu excepția celor cu statut special și a militarilor care beneficiază de spor cu caracter specific pentru activități speciale de combatere a terorismului.

 

Totodată, personalul nedidactic, tehnic și auxiliar din cadrul instituțiilor de învățământ, instituțiilor publice de învățământ care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică, organizațiilor din domeniile cercetării și inovării, structurilor de asistență psihopedagogică și Centrului Tehnologii Informaționale şi Comunicaționale în Educație va obține câte 3000 lei.

 

Aceste plăți, prin derogate de la prevederile legislației, vor fi neimpozabile, fiind scutite de reținerea impozitului pe venit și primelor de asigurare obligatorie de asistenta medicală, precum și de achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii.

 

De plata unică cu caracter exepțional vor beneficia toți angajații care se află în raporturi de muncă/de serviciu cu angajatorul la data intrării în vigoare a modificărilor (termenul de punere în aplicare a acestora este propus pentru data publicării în MO a actului normativ aprobat), inclusiv pentru angajații care se află în concediu de maternitate, de boală sau traumatism; în concediu neplătit pe o perioadă mai mare de o lună, precum și celor ce urmează un curs de formare profesională sau de stagiere cu scoaterea din activitate pe o perioadă mai mare de 60 de zile calendaristice.

 

Proiectul vine și cu modificarea art.10 din Legea nt.359/2022, care reglementează valoarea de referință pentru calcularea salariilor angajaților din sectorul bugetar (ținând cont de prevederile Legii nr.270/2018). Astfel, este propusă stabilirea, începănd cu 1 octombrie 2023, pentru personalul din domeniul culturii a valorii de referință de 2000 mii lei; pentru personalul din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, a Curții Supreme de Justiție, a Curților de Apel, a Judecătoriilor, Consiliului Concurenței, al Consiliului Audiovizualului, a Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, a Agenției Proprietății Publice, a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor etc. – 2500 lei (pentru personalul cu demnitate publică din cadrul acestor organizații valoarea de referință va constitui 3000 lei, ca și pentru directorul Inspectoratului de Stat al Muncii).

 

Este propusă majorarea de la 3000 mii lei până la 3600 lei a valorii de referință pentru calcularea salariilor judecătorilor din cadrul Curţii Constituţionale, Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Supreme de Justiție (în ambele cazuri care au candidat au promovat evaluarea), precum și pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor care au promovat evaluarea pentru funcția respectivă. Aceste prevederi urmează a fi puse în aplicare din 1 octombrie 2023.