Desemnarea procentuală și regimul fiscal al donațiilor efectuate în favoarea instituțiilor de învățământ
02.10.2023

Beneficiari ai desemnării procentuale ar putea deveni și instituțiile publice de învățământ preșcolar, instituțiile publice de învățământ general și cele de învățământ profesional tehnic, în scopul desfășurării activității de dezvoltare a bazei materiale a instituțiilor de învățământ, educație și instruire a copiilor, elevilor și a altor activități conexe, conform prevederilor Codului educației.

 

Potrivit proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative, înregistrat în Parlament cu titlu de inițiativă legialativă, lista acestei categorii de beneficiari va fi stabilită după coordonarea cu Ministerul Educației și Cercetării.

 

Suplimentar, în cazul efectuării de către persoanele fizice a donațiilor în beneficiul instituțiilor de învățământ preșcolar, general și profesional tehnic, în cuantum de până la 10% pe an dintr-un salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordată donația, respectivele sume vor fi permise spre deducere. Această prevedere va fi inclusă în art.352, cu care a fost completat Codul fiscal prin Legea nr.212/2023 (politica bugetar-fiscală) și care va fi pus în aplicare din 1 ianuarie 2024.

 

Documentul vine cu noi reglementări și în Codul educației. Astfel, se propune completarea acestuia cu prevederea că persoanele fizice și juridice vor avea dreptul să sprijine exclusiv dezvoltarea bazei materiale a instituțiilor de învățământ, educația și instruirea copiilor, elevilor prin donații, granturi și sponsorizări acordate în mod direct instituțiilor de învățământ, care vor fi gestionate prin intermediul unui cont extrabugetar, iar normele metodologice urmează a fi aprobate de Ministerul Finanțelor.

 

Totodată, în termen de 9 luni de la data punerii în aplicare a noilor prevederi (este preconizată data de 1 ianuarie 2024), asociațiile obștești ale părinților, fundațiile și alte organizații necomerciale care au fost fondate și activează în scopul dezvoltării instituției de învățământ urmează să-și înceteze activitatea sau să-și modifice actele de constituire, în care va fi stabilită doar  desfășurarea activităților premise de legislație.