Noi principii de subvenționare în agricultură și mediul rural
03.04.2023

Parlamentul a aprobat în lectura II proiectul de lege cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural, care va substitui actuala Lege nr. 276/2016 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural. Acesta stabilește noile principii de subvenționare, precizează formele și condițiile acesteia, competențele autorităților publice din domeniu, prezintă procedurile de recepționare și examinare a cererilor de subvenționare etc.

 

Potrivit documentului, subvențiile vor fi oferite pentru producătorii agricoli, silvicultură, piscicultură, activitate economică și culturală în mediul rural. Este precizată noțiunea de mediu rural, la care sunt atribuite satele, comunele și orașele cu până la 10 mii locuitori conform ultimului recinsământ.

 

Subiecți ai subvențiilor vor deveni cinci categorii de beneficiari:

1. În domeniul agriculturii – fermierii care se clasifică în următoarele categorii și întrunesc cumulativ condițiile:

  • fermier micro – care are cel mult 9 salariați și realizează o cifră anuală de afaceri de până la 18 mil. lei;
  • fermier mic – care are cel mult 49 de salariați și realizează o cifră anuală de afaceri de până la 50 mil. lei;
  • fermier mijlociu – cel mult 249 de salariați și realizează o cifră anuală de afaceri de până la 100 mil. lei;
  • fermier mare – cel care depăşeşte cumulativ condițiile stabilite pentru fermierul mijlociu;

 

2. persoanele juridice sau fizice care desfășoară activitate în mediul rural sau activitate agricolă, altele decât fermierul;

3. unitățile administrativ-teritoriale;

4. grupurile de acțiune locală;

5. organizațiile din domeniul cercetării și inovării, instituțiile de învățământ cu profiluri agroindustriale.

 

Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Zonelor Rurale, a cărui mărime va fi aprobată anual de Guvern, va deveni principala sursă de finanțare a subvențiilor. Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) va gestiona Fondul, va recepționa și va examina cererile, asigurând și monitorizarea după plata subvențiilor.

 

De asemenea, sunt prevăzute cinci forme de plăți.

 

Plata în avans. Reprezintă este o subvenție acordată în baza unui proiect investițional evaluat pozitiv de către Agenție și autorizat spre plată până la efectuarea unor costuri de implementare a acestuia. Contribuţia financiară a solicitantului reprezintă cel puţin 10% din valoarea proiectului, termenul de realizare – până la 24 luni. Se acordă în tranșe grupurilor de acțiune locală pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER.

 

Plata post-investiție. Subvenție acordată în bază de proiect investițional sau de extinderea acestuia, autorizat spre plată după implementarea proiectului în baza costurilor suportate integral.

 

Plata directă este o subvenție exprimată în sumă fixă acordată într-o singură tranșă, pentru pacticarea activităților agricole în sectorul vegetal, zootehnic sau ecologic.

 

Plata investiții pe etape. Este propusă în premieră și reprezintă subvenția acordată etapizat în bază de proiect investițional sau extinderea acestuia, autorizat spre plată după implementarea fiecărei etape în baza costurilor suportate integral.

 

Plata complementară. Aceasta se va acorda solicitantului de subvenție în proporție de cel mult 80% din valoarea costurilor curente suportate, cu excepția plăților acordate pentru compensarea dobânzilor achitate către băncile comerciale şi organizaţiile de creditare nebancară.

 

Prevederile proiectului vor fi partial puse în aplicare la data publicării legii în MO.