Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a elaborat proiectul hotărârii de Guvern cu privire la instituirea Sistemului informațional de cântărire în mișcare a vehiculelor aflate în circulație pe drumurile publice din Republica Moldova (Sistemul CIM). Scopul documentului este aprobarea cadrului normativ de reglementare, care va asigura soluționarea carențelor existente în domeniul circulației vehiculelor cu depășire de masă pe osie peste limitele admise de legislație.
Potrivit datelor oficiale, din fluxul total de autovehicule care circulă pe drumurile naționale circa 20% depășesc masă admisă pe osie, ceea ce constituie principalul factor de degradare a drumurilor și micșorează durata de viață a acestora, provocând o daună anuală minimă estimată la circa 200 mil. lei. Totodată, sistemul de control existent are o contribuție minimă la soluționarea problemei, având în vedere rata mică de depistare a încălcărilor datorită eșantionul mic verificat în comparație cu traficul total, precum și influența factorului uman în procesul de sancționare, se constată în nota de întemeiere a proiectului.
Astfel, crearea sistemelor CIM va permite măsurarea în mișcare a greutății pentru a determina masa vehiculelor și identificarea supraîncărcării vehiculelor, devenind un instrument eficient de preselecție a vehiculelor care circulă cu încălcarea regulilor privind greutatea maximă admisibilă pe osii, fără necesitatea ca șoferii să staționeze.
Documentul prevede instituiea în cadrul ÎS „Administrația de Stat al Drumurilor” a Centrului de Monitorizare, Control și Informare, care va gestiona activitățile operaționale privind cântărirea în mișcarea a vehiculelor aflate în circulație pe drumurile publice din Republica Moldova. Potrivit Planului de acțiuni anexat la proiect, pentru implementarea proiectului pilot, în luna decembrie 2023 vor fi identificate 3 locații pentru amenajarea sistemelor CIM, dezvoltarea acestora fiind realizată din contul mijloacelor alocate din bugetul de stat.
Valoare estimativă constituie 10 mil. lei per stație. Totodată, costurile anuale pentru administrarea Sistemului CIM pot atinge circa 700 mii lei și vor fi acoperite din contul bugetului de stat prin finanțarea centralizată a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în limita cheltuielilor prevăzute în legile bugetare anuale.