Liber-profesioniștii și medicii de familie: statutul de persoană asigurată în sistemul AOAM
05.10.2023

Liber-profesioniştii, care practică activitate în sectorul justiţiei și persoanele neangajate, care exercită independent profesiunea de medic de familie, similar persoanelor angajate aflate în concediu de maternitate sau în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, își vor menține statutul de persoana asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală în cazul suspendării activității pentru același risc asigurat.

 

Guvernul a avizat pozitiv proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative (reglementări privind organizarea sistemului asigurării obligatorii de asistență medicală), unul dintre scopurile documentului fiind asigurarea tratamentului egal persoanelor care se află în concediu de maternitate sau parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, indiferent dacă au achitat prima în sumă fixă sau în formă de contribuție la salariu și la alte recompense. Hotărârea Guvernului nr.747 cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative (reglementări privind organizarea sistemului asigurării obligatorii de asistență medicală) a fost publicată în MO.

 

Documentul prevede și acordarea statutului mamelor neangajate, care îngrijesc copii până la vârsta de doi ani, acestora fiindu-le oferită posibilitatea beneficierii de volumul integral de asistență medicală.

 

Alte prevederi ale documentului pot fi consultate aici, iar publicația noastră va reveni cu detalii pe măsura promovării proiectului.