Metodologia de determinare a capacității administrative a UAT
06.10.2023

Ministerul Finanțelor a aprobat Metodologia de stabilire a cheltuielilor administrative pentru întreținerea aparatului autorității administrației publice locale în scopul determinării capacității administrative. Ordinul nr.84 a intrat în vigoare la data semnării (26 septembrie) și este publicat în MO din 5 octombrie 2023.

 

Fiind indicat expres că capacitatea administrativă se consideră a fi adecvată atunci câna volumul cheltuielilor administrative ale UAT nu depășesc 50% din suma totală a veniturilor proprii și a defalcărilor din impozite și taxe, documentul stabilește criteriile și condițiile de determinare și calculare a acestor cheltuieli, modul de evaluare a capacității administrative a UAT, de reflectare în bugetul local a cheltuielilor la plata indemnizației lunare pentru personalul din cadrul AAPL etc.

 

Metodologia este fortificată prin studii de caz, fiind prezentate trei situații diferite privind determinarea respectivei capacități.

 

Amintim, prevederile Regulamentului-cadru cu privire la stabilirea indemnizației lunare pentru personalul din cadrul autorităților administrației publice locale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.308/2023 (publicată în MO nr.195-196 din 15 iunie 2023), se aplică de către autoritățile administrației publice locale eligibile în procesul elaborării propriilor regulamente cu privire la stabilirea indemnizației lunare pentru personalul din cadrul acestora. Potrivit Regulamentului, cotele maxime ale indemnizației lunare (indici de referință) din salariul de bază, corelate cu nivelul capacității administrative adecvate, constituie:

 

 

Menționăm, Ordinul nr.84/2023 și Informația privind capacitatea administrative adecvată a UAT de nivelul I conform execuției bugetare 2022 pot fi examinate pe pagina Ministerului Finanțelor, accesând acest link.