Prețurile de transfer: determinarea valorii tranzacției, ajustarea benevolă și eliminarea dublei impuneri
06.10.2023

Proiectul vastului act subnormativ, ce urmează să reglementeze punerea în aplicare a regulilor speciale privind determinarea prețurilor de transfer conform principiului lungimii brațului, este propus pentru consultări publice de Ministerul Finanțelor. Amintim, respectivul principiu a fost inclus în legislația națională prin Legea nr.356/2022 și urmează a fi pus în aplicare din 1 ianuarie 2024, deși unele asociații de afaceri propun transferul acestei date pentru perioadele ulterioare.

 

Regulamentul privind prețurile de transfer, ce urmează a fi aprobat prin ordinul Ministerului, vine și cu noi noțiuni, care lipsesc în Codul fiscal (cum ar fi cuartilele superioară și inferioară sau valoarea mediană), dar sunt necesare pentru aplicarea procedurilor. Totodată, documentul prezintă metodele utilizate la stabilirea formării prețului de transfer (per total, șase metode); de ajustare benevolă a prețurilor de transfer de către persoanele afiliate; de verificare a respectării principiului lungimii brațului în tranzacțiile controlate de către persoanele afiliate; structura dosarului  și informației privind prețurile de transfer etc.

 

Proiectul vine și cu procedura de eliminare a dublei impuneri între persoane rezidente afiliate, conține formularele ce vor fi prezentate de persoanele implicate în asemenea tranzacții, instrucțiunile de completare a formularelor etc.

 

Potrivit documentului, nu vor fi supuse verificării principiului lungimii brațului tranzacțiile, valoarea totală a cărora pe parcursul unei perioade fiscale nu depășește 1 mil. lei (fără TVA), calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate.

 

Amintim, Codul fiscal stabilește că contribuabilul care încheie tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală pe parcursul unei perioade fiscale calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, fără TVA, egală sau mai mare de 20 mil. lei, dar care nu depășește 50 mil. lei, este obligat să întocmească și să prezinte informația privind prețurile de transfer și, numai la solicitarea Serviciului Fiscal de Stat, să întocmească și să prezinte dosarul prețului de transfer. În cazul în care contribuabilul va încheia tranzacții cu o valoare totală egală sau mai mare de 50 mil. lei, acesta va fi obligat să întocmească și să prezinte informația privind prețurile de transfer și dosarul aferent acestora. În ambele cazuri actele se vor prezenta SFS până la 25 martie după finele perioadei fiscale de gestiune.