Munca individuală: organizarea și desfășurarea examenelor medicale profilactice obligatorii
09.10.2023

Procedura de organizare și efectuare a examenelor medicale profilactice obligatorii a lucrătorilor în raport cu munca, inclusiv responsabilitățile instituțiilor care asigură aceste servicii, precum și conținutul serviciilor medico-sanitare prestate pentru examinarea stării de sănătate în urma expunerii la factorii de risc profesional urmează a fi stabilite de regulamentul sanitar privind supravegherea sănătății lucrătorilor în raport cu munca, proiectul documentului fiind propus pentru examinare de Ministerul Sănătății.   

 

Totodată, consultările publice asupra proiectul hotărârii Guvernului „Cu privire la organizarea și desfășurarea examenelor medicale profilactice obligatorii ale angajaților și persoanelor care practică munca individuală” vor avea loc la data de 13 octombrie 2023, ora 14.00, în incinta Ministerului, sala mare et.2, str. V. Alecsandri 2, mun. Chișinău.

 

Potrivit documentului, acesta va fi aplicat în toate domeniile de activitate (atât public, cât și cel privat), vizând angajatorii – persoane fizice și juridice; lucrătorii; persoanele care desfășoară muncă neremunerată în folosul comunității sau activități în regim de voluntariat; șomerii, pe durata participării acestora la o formă de pregătire profesională  etc.

 

Proiectul indică expres că prevederile regulamentului de efectuare a examenelor medicale de angajare nu se aplică salariaților care au contract sau raport de muncă cu o durată totală care nu depășește o lună și pentru o săptămână de lucru care nu depășește 8 ore, precum și în în cazul lucrătorilor cu caracter ocazional sau special, cu condiția ca neaplicarea regulamentului să fie justificată de motive obiective.

 

Documentul este structurat pe capitole, care vor reglementa responsabilitățile și drepturile autorităților competente în organizarea supravegherii sănătății lucrătorilor în raport cu munca și nemijlocit a acestora; competența autorităților implicate în procesul de efectuare a examenelor medicale;  procedura de organizarea examenelor medicale ale lucrătorilor expuși factorilor de risc profesional etc.

 

Anexe la proiect sunt formularele fișelor de evaluare a factorilor  de risc profesional per loc de muncă și per lucrător; de solicitare a examenului medical (la angajare, examenul periodic sau la reluarea activității); lista  factorilor de risc din mediul ocupațional și a  serviciilor medicale acordate persoanelor în funcţie de expunerea profesională și alte documente, care pot fi consultate aici.