Forma NER-17 va fi prezentată doar în format electronic
10.10.2023

Darea de seamă privind activitatea desfășurată de nerezidenți în Republica Moldova și veniturile obținute de către aceștia (Forma NER-17) și a Modului de completare a formularului sunt modificate. Ministerul Finanțelor a publicat în MO de astăzi, 10 octombrie, Ordinul nr.90 cu privire la modificarea Ordinului nr.69/2017 al ministrului finanțelor.

 

Documentul precizează modul de reflectare în Forma NER-17 a veniturilor  nerezidenţilor care desfăşoară activitate pe teritoriul Republicii Moldova fără constituirea unei reprezentanțe permanente (conform art.5 pct.151 din CF) și celor care obțin venituri din Republica Moldova de la alte persoane decât cele menționate la art.90 din CF, în condițiile art.74 din același Cod.

 

Potrivit documentului, începând cu perioada fiscală de raportare 2023 Forma NER-17 se va prezenta utilizând metode automatizate de raportare electronică disponibile în sistemul informațional al Serviciului Fiscal de Stat (la momentul de față aceasta poate fi prezentată și pe suport de hârtie). Corectarea informației în Darea de seamă se efectuează prin depunerea dărilor de seamă corectate, în modul şi în termenul prevăzut la art.188 din CF. Aceasta urmează a fi semnată de către administratorul nerezidentului sau reprezentantul său autorizat, iar primirea dării de seamă electronice se va confirma prin recipisa electronică de confirmare a acceptării acesteia în sistemul informațional al SFS.

 

Atât formularul actualizat, cât și ajustările aprobate în Modul de completare a acestuia pot fi consultate în MO nr.379-382.