Subiectul impozabil va obține dreptul la deducerea sumei TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pe valorile materiale, serviciile procurate dacă va dispune de bonuri fiscale emise de echipamentele de casă și control conectate la Sistemul informațional automatizat „Monitorizarea electronică a vânzărilor” (SIA MEV), pentru procurările, valoarea cărora în fiecare bon nu depășește 2000 lei inclusiv TVA, dar nu mai mult de 10 mii lei pentru o perioadă fiscală, cu condiția achitării acestora prin intermediul cardului de plată de afaceri (business).
Prevederea este inclusă în pachetul II de legi pentru modificarea unor acte normative (facilitarea activității mediului de afaceri), prevederea citată fiind propusă pentru completarea art.102 alin.10 din Codul fiscal. Proiectul este elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în comun cu Ministerul Finanțelor, cu suportul Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru și urmează a fi examinat în ședința Guvernului de astăzi, 11 octombrie.
Alte prevederi ce ar putea suplini Codul fiscal vizează majorarea de la 100 lei până la 500 lei a sumei neachitată a obligaţiilor fiscale, care nu se consideră restanţă faţă de BPN în anumite scopuri (art.129 alin.13 din CF), anularea ținerii Registrului MCC/IF prin excluderea prevederii că, la sfîrşitul fiecărei zile de lucru, în registrul ECC se înscriu datele raportului de închidere zilnică a ECC, revizuirea procedurii de aplicare a scutirii de TVA aferente reimportului în cazul comerțului electronic etc.
Cu detalii vom reveni pe măsura promovării proiectului.
Amintim, anunțul acestor modificări a fost făcut la 1 august, în cadrul briefing-ului comun al ministrei Finanțelor și ministrului Dezvoltării Economiei și Digitalizării. Acțiunile autorităților au drept scop simplificarea interacțiunii mediului de afaceri cu instituțiile publice și organele de control, care vor permite economisirea a circa 500 mil. lei anual (0,2% din PIB) de către întreprinderile din Republica Moldova.