Protecția consumatorilor: competențele organului de control și noile graduri de risc
12.10.2023

Criteriile de risc specifice domeniilor de competență ale Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (în continuare – Inspectorat) au fost extinse prin atribuirea, în domeniul protecției consumatorilor, a prevenirii practici comerciale incorecte și/sau clauze abuzive în contractele încheiate cu consumatorii.

 

Cabinetul de miniștri a acceptat modificările la Hotărârea Guvernului nr. 782/2018, prin care a fost aprobată Metodologia controlului de stat asupra activității de întreprinzător în baza analizei riscurilor efectuat de către Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (ultima a fost reorganizată prin transformare în Inspectorat).

 

Totodată, sunt ajustate și extinse și domeniile de control ale Inspectoratului. Dacă până la momentul de față în competența acestuia erau patru domenii, după punerea în aplicare a noilor prevederi autoritatea va efectua verificări pe sectoarele:

  • supravegherea pieței privind produsele nealimentare;
  • conformitatea serviciilor (inclusiv turistice);
  • protecția consumatorilor;
  • metrologie și produse preambalate;
  • supravegherea și controlul de stat al activităților în domeniul jocurilor de noroc;
  • respectarea condițiilor de licențiere conform domeniului de competență.

 

 Suplimentar, documentul actualizează gradele de risc atribuite activităților operatorilor economici supuși controlului, care urmează a fi identificate conform CAEM.

 

Noile prevederi vor intra în vigoare la data publicării acestora în MO.