Achizițiile publice: garanția pentru examinarea contestației
12.10.2023

Guvernul a examinat în ședința din 11 octombrie inițiativa legislativă de modificare a Legii nr.131/2015 privind achizițiile publice, prin care este propusă instituirea mecanismului de responsabilizare a operatorilor economici ce intenționează să depună o contestație, considerându-se lezați într-un drept oferit de respectiva lege.

 

Astfel, autorii proiectului consideră oportună introducerea unei garanții în valoare de 1% din valoarea estimată a achiziției, dar nu mai mult de 100 mii lei, care ar fi depusă de operatorul economic la contul trezorerial al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) odată cu contestația. Totodată, Agenția nu poate să pretindă la plata garanției pentru contestație, aceasta fiind restituită contestatarului în termen de 3 zile lucrătoare după soluționarea contestației sau adoptarea deciziei de către instituția competentă.

 

În avizul Executivului asupra proiectului se constată că instituirea unor garanții pecuniare va avea un efect negativ asupra posibilității efective de revendicare a drepturilor încălcate, în special asupra companiilor mici și mijlocii care nu dispun de surse financiare susceptibile de a fi, eventual, reținute în bugetul de stat, în cazurile în care eșuează procedura de contestare inițiată de către acestea. În consecință, acest mecanism de responsabilizare ar fi o măsură de descurajare pentru întreprinderile respective, acest fapt riscând să diminueze considerabil și dorința operatorilor economici de a participa la procedura de achiziție publică.

 

Respectiv, Guvernul vine cu propunerea de completare a inițiativei cu prevederea ce stabilește că, în cazul depunerii contestației pe marginea documentației de atribuire, orice persoană care are sau a avut un interes în obținerea unui contract de achiziție publică și care consideră că, în cadrul procedurii, documentația de atribuire a vătămat un drept al său recunoscut de lege, în urma cărui fapt a suportat sau poate suporta prejudicii, poate depune contestația doar în cazul în care a solicitat clarificări privind documentația de atribuire în conformitate cu prevederile art. 35 din Legea nr.131/2015, fără a putea invoca alte motive pe marginea documentației de atribuire decât cele menționate în solicitarea de clarificări.

 

Proiectul urmează a fi examinat și aprobat de Parlament, iar avizul Guvernului (HG nr.781) este publicat astăzi, 12 octombrie, în MO.