În luna aprilie controlului fiscal planificat vor fi supuși cinci entități
04.04.2023

Autoritatea fiscală a aprobat prin Ordinul nr. 79 din 31 martie 2023 Planul de control fiscal pentru luna aprilie curent. Potrivit acestuia, în listă sunt incluși cinci agenți economici, patru dintre care vor fi supuși controlului prin metoda de verificare totală și unul - prin metoda de verificare tematică la capitolul TVA.

 

 

Potrivit Normelor metodologice privind determinarea şi clasificarea riscurilor de conformare fiscală, Serviciul Fiscal de Stat în activitatea sa aplică 14 riscuri generale (inclusiv neprezentarea sau prezentarea tardivă a dărilor de seamă, lipsa activelor proprii pentru desfășurararea activității de întreprinzător, divergențe în informațiile din dările de seamă privind impozitul pe venit și informațiile prezentate în situațiile financiare etc.), 27 riscuri specifice (suma achitată mică a impozitelor, taxelor şi altor plăţi raportate la venitul declarat, achitarea salariului în plic, divergenţe privind numărul de persoane asigurate de la o perioadă fiscală la alta etc.), 21 de riscuri aferente TVA, precum și cele aferente agenților economici contribuabili mari.

 

Amintim, conform Raportului cu privire la rezultatele controalelor fiscale efectuate în perioada fiscal 2022, SFS a efectuat, per total, 31613 verificări, dintre care au fost resultative 21504 controale. Suma obligațiilor suplimetare calculate a constituit circa 1,03 mld. lei, fiind achitate 242,58 mil. lei.