Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, numit și facilitarea activității mediului de afaceri II, suplimetar la prevederile prezentate de publicația noastră anterior conține și intervenții la compartimentul TVA, acestea urmând a fi statuate în Codul fiscal. Documentul a fost avizat de Executiv în cadrul ședinței din 11 octombrie, Hotărârea Guvernului nr.767 fiind publicată astăzi, 12 octombrie, în MO.
Astfel, se propun modificări la art. 103 alin. (2) din CF, care reglementează scutirea de TVA fără drept de deducere a mărfurilor introduse pe teritoriul vamal şi plasate sub unele regimurile vamale1. Potrivit proiectului, lista acestora va fi completată cu mărfurile autohtone anterior exportate cu utilizarea serviciilor poștale și reintroduse în termen de 3 luni de la data exportului, în aceeași stare. Dacă la realizarea exportului, suma TVA pentru marfa respectivă a fost restituită, contribuabilul este obligat să calculeze și să declare respectiva sumă pentru luna în care a avut loc reintroducerea mărfii. Prevederea citată va deveni lit.b1) la alin. (2).
Totodată, în redacție nouă va fi expusă lit.b) a alineatului prenotat, fiind expres stipulat că vor fi scutite de TVA f[r[ drept de deducere mărfurile autohtone anterior exportate şi reintroduse, în termen de 3 ani, în aceeaşi stare, cu excepția celor prevăzute la litera b1. Dacă la realizarea exportului suma TVA pentru marfa respectivă a fost restituită, scutirea de TVA nu se acordă. Nerestituirea TVA se confirmă printr-un certificat emis de Serviciul Fiscal de Stat.
Autorii documetului consider oportună punerea în aplicare a noilor prevederi ale actului normativ ce urmează a fi aprobat de Parlament la momentul publicării acestuia în MO.
Menționăm, pe data de 28 octombrie va avea loc webinarul „Impozitul pe venit și TVA: modificările în legislație și subtilitățile aplicării în anii 2023-2024”. Detalii aici.
_______________________________________________________________
1 Codul fiscal, art.103 alin. (2) Se scutesc de T.V.A. fără drept de deducere:
a) mărfurile introduse pe teritoriul vamal şi plasate sub regimurile vamale de tranzit, transformare sub control vamal, antrepozit vamal şi sub destinaţiile vamale de distrugere şi abandon în folosul statului;
b) mărfurile autohtone anterior exportate şi reintroduse, în termen de 3 ani, în aceeaşi stare. Dacă la realizarea exportului suma T.V.A. pentru marfa respectivă a fost restituită, scutirea de T.V.A. nu se acordă. Nerestituirea T.V.A. se confirmă printr-un certificat emis de Serviciul Fiscal de Stat;
c) mărfurile plasate sub regimul vamal de admitere temporară şi produselor compensatoare după perfecţionarea pasivă, conform reglementărilor vamale.