PACC 2027: provocări și oportunități pentru businessul autohton
13.10.2023

În raportul Indicelui Libertății Economice 2023 realizat de Heritage Foundation, Republica Moldova se situează pe locul 96 dintre 180 de țări, cu 58,5 puncte, - 2,8 puncte față de anul ​​2022. Dintre cele 44 țări din Europa, țara noastră se plasează pe locul 40, scorul total fiind sub indicatorii regionali si globali, ceea ce subliniaza necesitatea continuarii reformelor pentru liberalizarea economiei, reducerea birocratiei si imbunatatirea climatului de afaceri, se constată în Programul național pentru promovarea antreprenoriatului și creșterea competitivității în anii 2023-2027 (în continuare – Program).

 

Pentru atingerea acestor obiective, este necesar să depășim provocările cu care se confruntă antreprenoriatul moldovenesc. Alături de reglementarea excesivă, acestea includ accesul limitat la finanțare, infrastructura și tehnologiile învechite, lipsa forței de muncă și productivitatea scăzută a acesteia, subdiversificarea economică etc.

 

Totodată, mediul de afaceri din țara noastră are și anumite oportunități, care urmează a fi valorificate: accesul la piețele și fondurile europene pentru dezvoltarea antreprenoriatului, acordurile comerciale încheiate între Moldova și alte țări, precum și potențialul de creștere a pieței interne. Programul menționează și sectoarele al căror potențial urmează a fi dezvoltat: tehnologia informației și inteligența artificială, energia verde și sectorul agricol, sectorul turismului și industria ușoară. De asemenea, sunt evidențiate accesul oferit la finanțare pentru întreprinderile și start-up-urile create în industriile prioritare, serviciile de mentorat și sprijin în etapa inițială.

 

Obiectivele generale ale Programului sunt îmbunătățirea cadrului de reglementare pentru mediul de afaceri, sporirea competitivității produselor și serviciilor locale și promovarea culturii antreprenoriale. Costurile de implementare a prevederilor documentului pentru anii 2023-2025 sunt estimate la 828,23 mil. lei, dintre care circa 635 mil. lei urmează să fie alocate de la bugetul de stat, iar 193 mil. lei – din alte surse.

 

Măsurile și instrumentele specifice de sprijin a antreprenorilor, finațitățile Programului și riscurile de implementare ale acestuia sunt expuse în Hotărârea Guvernului nr. 653, care a fost publicată în MO din 12 octombrie.