Prețul normativ al pământului poate fi aplicat în cazul superficiei și locațiunii
16.10.2023

Aria de aplicare a Legii nr. 1308/1997 privind preţul normativ şi modul de vânzare-cumpărare a pământului va fi extinsă și asupra relațiilor de locațiune și superficie, prevede proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, înregistrat cu titlu de inițiativă legislativă în Parlament.

 

Încă o inovație  proiectului este propunerea de exceptare de la modul general stabilit de calculul a prețului terenurilor fondului apelor în cazul expunerii la licitație, cuantumul chiriei inițiale urmând a fi calculat conform unei metodologii aprobate de Guvern. Autorul menționează că, gradul de bonitate a solului influențează potențialul natural de productivitate a produselor agricole vegetale, dar nu și cel al productivității animaliere din domeniul acvaculturii sau a profitului altor activități economice desfășurate pe apă și terenurile fondului apelor.

 

Astfel, la calcularea plății anuale a chiriei și redevenței pentru terenurile fondului apelor ocupate de construcții hidrotehnice entitatea administratoare ar urma să aplice coeficientul de micșorare de 0,01, iar pentru cele libere de construcții – coeficientul de 0,8.

 

Menționăm, la momentul de față prețul inițial de expunere la licitație trebuie să fie egal cu cel puțin valoarea de piață a terenului determinată de un evaluator în conformitate cu Legea nr. 989/2002, dar nu mai mic decât prețul normativ calculat potrivit Legii nr.1308/1997.

 

Totodată, este propusă completarea legii cu prevederea de neaplicare a coeficientului de reducere în cazul chiriei și a redevenței inițiale de expunere la licitație pentru posesia și folosința terenurilor proprietate publică, situate în limita fâșiei riverane de protecție a apei, delimitate și înregistrate în Registrul bunurilor imobile ca bunuri imobile de sine stătătoare.