Cerealele importate pe bază de licență nu vor putea fi comercializate pe teritoriul țării
17.10.2023

Persoanele juridice sau fizice care vor primi licență de import a unor cereale în condițiile stabilite prin Dispoziția nr.87, emisă de Comisia pentru Situații Excepționale, nu au dreptul să comercializeze și/sau să exporte mărfurile importate supuse licențierii. CSE a aprobat o nouă dispoziție, prin care a completat reglementările dispuse anterior.

 

Menționăm, la 4 octombrie CSE a dispus, în scopul menținerii pe piața internă a produselor cerealiere a unui preț sustenabil din punct de vedere economic la grâu (poziția tarifară 1001), porumb (poziția tarifară 1005) și floarea soarelui (poziția 1206), prin derogare de la prevederile Legii nr.160/2011, importul mărfurilor indicate doar în baza licenței de import eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

 

Cererea de eliberare a respectivei licențe poate fi depusă de persoana juridică sau fizică care desfășoară, potrivit CAEM, activități economice în domeniile de fabricare a uleiurilor și grăsimilor (10.41); a produselor de morărit (10.61); a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă (10.91) și creșterea animalelor (01.4). MAIA urmează să elaboreze regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea comisiei de licențiere a importului pentru anumite categorii de cereale până la 19 octombrie.

 

Cu toate acestea, Dispoziția nr.87 nu prevedea restricția de comercializare a produselor importate, lacuna fiind exclusă prin Dispoziția CSE nr.88 (pct.7).

 

Totodată, necesitatea obținerii licenței nu vizează importul mărfurilor destinate însămânțării, fiind expres indicate și subpozițiile acestora din Nomenclatura Combinată a Mărfurilor:

  • grâu – 1001 11;
  • triticum spelta, grâu comun, meslin și altele – 1001 91;
  • porumb – 1005 10;
  • semințe de floarea-soarelui – 1206 00 100
  • altele – 1001 19.

 

Reiterăm, dispozițiile CSE sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.