Cetățenii a 16 state1, sosiți pe o perioadă de până la 90 de zile, vor putea presta muncă pe teritoriul Republicii Moldova în baza vizei, a dreptului de aflare sau a dreptului de ședere provizorie fără obținerea prealabilă a dreptului de ședere sau a unui permis de ședere provizorie (în ambele cazuri în scop de muncă).
Lista statelor urmează a fi aprobată prin hotărâre de Guvern, proiectul căreia este propus pentru consultări publice de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Potrivit notei de întemeiere a proiectului, deficitul forței de muncă în ultimii ani se resimte tot mai acut și a devenit una dintre principalele provocări pentru angajatori. Aceasta se referă atât la aspectul cantitativ (reducerea numărului populației active și ocupate), precum și la cel calitativ (nepotrivirea competențelor cerute pe pizza muncii cu oferta existentă). Conform datelor Biroului Național de Statistică, din anul 2008 și până în anul 2022 forța de muncă (populația activă) s-a redus cu mai mult de 32%, iar populația ocupată – cu aproape 31%.
În același timp, fluctuația angajaților raportată de către agenții economici în cadrul unei chestionări are un nivel destul de înalt. Datele studiului denotă că, drept urmare a fluctuației de cadre, în următoarele 12 luni urmează a fi concediate circa 21 mii de personae și vor fi angajate circa 12 mii persoane, preponderent în domeniul comerțului cu ridicata și amănuntul și în industria prelucrătoare.
Potrivit autorilor, scopul documentului este liberalizarea accesului pe piața națională a muncii a străinilor proveniți din anumite state, ceea ce va asigura acoperirea parțială a deficitului forței de muncă semnalat în ultimul timp.
__________________________________________
1 Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii, Norvegia, Elveția, Japonia, Ucraina, Turcia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Albania, Bosnia și Herțegovina, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Coreea de Sud.