Automatizarea procesului de garantare a creditelor
18.10.2023

Simplificarea și urgentarea proceselor de solicitare, examinare, eliberare și monitorizare de către I.P. ODA a garanțiilor destinate creditelor contractate de întreprinderile micro, mici și medii, facilitarea procesului de interacțiune dintre părțile implicate în procedurile de garantare sunt scopurile creării Sistemului informațional de gestiune a garanțiilor financiare pentru credite și a Regulamentului privind modul de ținere a resursei informaționale formată de Sistemul informațional de gestiune a garanțiilor financiare pentru credite (SI GGFC).

 

Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Conceptului respectivului sistem infirmațional a fost susținută de Executiv în cadrul ședinței de astăzi, 18 octombrie.

 

Conceptul stabilește spațiul funcțional și informational al SI GGFC, structura organizațională a acestuia, documentele și scenariile de bază aferente obiectelor informaționale, rolurile utilizatorilor etc.

 

La rândul său, Regulamentul prevede drepturile și obligațiile subiecților raporturilor juridice în domeniul creării, exploatării și utilizării SI GGFC, modificarea, completarea și radierea datelor din SI, modul de asigurare a protecției și securității informației și alte aspecte.

 

SI GGFC va asigura furnizarea ÎMM-urilor a unui instrument infomatic capabil să reducă timpul necesar solicitării și obținerii garanțiilor necesare ceditelor contractate, precum și obținerii în timp real a informației privind trasabilitatea procesului de examinare a solicitării de eliberare a garanției, reducând riscului falsificării sau denaturării informației primare, dar și a cheltuielilor suportate de părțile implicate, se spune în nota documentului.