HoReCa, în vizorul autorității fiscale
18.10.2023

Serviciul Fiscal de Stat a prezentat rezultatele implimentării programului de conformare voluntară și monitorizare a contribuabililor din domeniul HoReCa, desfășurat în perioada aprilie-septembrie 2023. Scopul programului este sporirea nivelului conformării voluntare la declararea și achitarea deplină și în termen a obligațiilor fiscale.

 

Astfel, măsuri de conformare voluntară au fost applicate față de 64 contribuabili din domeniu hotelier și 349 contribuabili din domeniul alimentației publice.

 

În rezultatul analizei efectuate, s-a stabilit că:

  • 77% de contribuabili din domeniul HoReCa au majorat cu mai mult de 10% salariul mediu lunar calculat în ultima perioadă închisă a anului 2023 față de salariul mediu lunar calculat pentru anul 2022;
  • 259 de contribuabili au majorat obligațiile fiscale calculate cu 56% în perioada monitorizată, iar 129 entități au înregistrat diminuarea obligațiilor calculate cu 26%.

 

Autoritatea fiscală continuă acțiunile de conformare față de contribuabilii care nu s-au conformat benevol și nu și-au schimbat comportamentul fiscal. La finalizarea programului menționat, în cazul ignorării recomandărilor privind îmbunătățirea indicatorilor fiscali, Serviciul Fiscal de Stat își rezervă dreptul de aplicare a măsurilor de conformare forțată.

 

SFS recomandă tuturor contribuabililor să se conformeze prevederilor legislației în vigoare prin utilizarea echipamentelor de casă și control la decontările bănești în numerar cu populația, declararea conformă a veniturilor și a obligațiilor fiscale corespunzătoare.