Profitul net în sectorul asigurări în lunile ianuarie-iulie ale anului current a însumat 184 mil. lei, majorându-se cu 28,5 p.p. (40,7 mil. lei) comparativ cu perioada similară a anului precedent.
În semestrul I al anului 2023, ultima perioadă de supraveghere a sectorului asigurări de către Comisia Națională a Pieței Financiare, situația financiară a sectorului asigurări a fost caracterizată prin creșterea activelor, a primelor brute subscrise, a despăgubirilor achitate și a rezervelor tehnice, comunică Banca Națională a Moldovei, care a exercită, din 1 iulie curent, atribuțiile de licențiere, autorizare, reglementare și supraveghere a sectorului.
Activele societăților de asigurare s-au majorat cu 8,9 p.p. comparativ cu perioada similară a anului precedent și au depășit 4,6 mld. lei. Valoarea activelor eligibile pentru acoperirea rezervelor tehnice și a cerinței de capital minim a fost de 3 737,6 mil. lei, în creștere cu 9,6% față de finele anului precedent, reprezentând 80,96% din activele totale pe piață.
Totodată, societățile de asigurare au subscris pe parcursul semestrului I prime brute în valoare de circa 1,4 mld. lei, cu 216,4 mil. lei mai mult decât în perioada similară a anului precedent.
Activitatea de asigurări generale a deținut o pondere de 96,7% din totalul acestora, iar volumul asigurărilor de viață a fost de 45,8 mil. lei (respectiv, 3,3%).
Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurări generale, cele mai mari ponderi le dețin:
- Asigurările obligatorii de răspundere civilă auto
- Asigurările de vehicule terestre, altele decât cele feroviare (inclusiv CASCO)
- Asigurările de incendiu şi de alte calamități naturale, care cumulează 77% din piață.
Din valoarea totală a despăgubirilor, 51,3% se referă la asigurările obligatorii (RCA internă – 39,5% și Carte Verde – 14,8%), în creștere cu 28,8 p.p. față de perioada similară a anului precedent.
Cele mai însemnate creșteri au fost înregistrate pentru Asigurările de bunuri în tranzit – de 7,3 mil. lei sau de 413 ori, Alte asigurări de bunuri – de 11,4 mil lei sau de 2,8 ori (preponderent în baza asigurărilor culturilor agricole – de 12,2 mil. lei sau de 30 de ori) și pentru Asigurări RCA auto (Carnet CMR) – cu 1 mil. lei sau de 1,7 ori.
S-au diminuat despăgubirile de asigurare pentru Asigurarea de incendiu și alte calamități naturale cu 12,6 mil. lei sau cu 69,8 p.p. (în baza asigurării construcțiilor, pentru care despăgubirile au scăzut cu 14,1 mil. lei sau 87,5%).
În perioada de raportare în Republica Moldova activau 9 societăți de asigurare (dintre care 8 societăți cu activitate de asigurări generale și o societate cu activitate compozită (asigurări generale și asigurări de viață)), 50 brokeri de asigurare sau de reasigurare, 46 agenți de asigurare (inclusiv un agent de asigurare persoană fizică) și 34 agenți bancassurance. De notat că pe parcursul perioadei de raportare doi agenți de asigurare și un agent bancassurance au fost radiați din registru.