Un criteriu de eligibilitate la programele ODA este indicat în CAEM-2
23.10.2023

Cinci Programe pentru sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii, finanțate prin intermediul Organizației pentru Dezvoltatea Antreprenoriatului (ODA), au fost completate cu anexe, în care sunt stabilite expres activitățile economice eligibile în cadrul acestora. Hotărârea Guvernului nr.726 din 26 septembrie a fost publicată în MO și a intrat în vigoare pe data de 20 octombrie.

 

Astfel, anterior solicitării aderărării la unul dintre programele ODA, entitatea urmează să consulte respectivele anexe, în care sunt indicate secțiunea activității și clasa activității economice eligibile potrivit CAEM-2. Totodată menționăm, că modificările operate prin HG nr.726/2023 nu afectează proiectele investiționale depuse la ODA până la 20 octombrie 2023.

 

Modificările operate vizează:

  • Programul de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii (aprobat prin HG nr. 592/2019)
  • Programul de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii (HG nr. 129/2022)
  • Programul de susținere a inovațiilor digitale și start-upurilor tehnologice (HG nr. 243/2022)
  • Programul de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii (HG nr. 515/2022)
  • Programul de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+2” (HG nr. 622/2022)

 

Totodată, dacă până la momentul de față Regulamentul cu privire la activitatea Fondului pentru antreprenoriat și creștere economică a Moldovei (HG nr. 94/2023) prevedea că, ponderea creditelor neperformante (substandarde, dubioase și compromise) nu este mai mare decât valoarea minimă dintre rata medie a creditelor neperformante pe sectorul de activitate (bancar sau nebancar) și 10%, după operarea modificărilor este statuat că banca sau organizația de creditare nebancară se conformează normelor stabilite prin actele normative ale autorității de supraveghere referitoare la indicatorii economico-financiari ai băncilor și ai organizațiilor de creditare nebancară, selectați de ODA, privind capitalul, activele, lichiditatea și profitabilitatea, precum și limitelor de finanțare stabilite de ODA la nivel de bancă sau OCN.