Achizițiile sectoriale: garantarea deschiderii către o concurență mai largă
23.10.2023

Parlamentul a aprobat în lectura II proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 74/2020 privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale. Legislația națională este ajustată la prevederile comunitare, fiind asigurată punerea în aplicare a principiilor de libera circulație a mărfurilor, libertatea de a presta servicii, precum și principiile care derivă din acestea – egalitatea de tratament, nediscriminarea, recunoașterea reciprocă, proporționalitatea și transparența.

 

Potrivit noilor reglementări, autoritatea contractantă poate să aleagă între atribuirea contractelor distincte pentru părți separate sau de a atribui un singur contract. În cazul contractelor distincte pentru părți separate, decizia cu privire la regimul juridic care se aplică fiecăruia dintre aceste contracte se determină în funcție de caracteristicile fiecărei părți.

 

Este detaliată și atribuirea contractelor mixte, care au ca obiect atât elemente de achiziție de bunuri, servicii sau lucrări, cât și de concesiuni care cad sub incidența Legii nr.74/2020, cât și achiziții pentru care se aplică prevederile altor acte normative.

 

Totodată, legea prenotată va stabili norme noi și pentru achizițiile:

  • de bunuri, servicii sau lucrări destinate implementării sau exploatării în comun a unui proiect internațional;
  • prin contracte încheiate între autorități contractante;
  • care se referă la mai multe activități și implică aspecte de apărare sau securitate;
  • pentru activitățile expuse direct concurenței etc.

 

Este statuată și evaluarea de către Guvern a necesității ajustării pragurilor stabilite pentru achizițiile sectoriale o dată la doi ani, cu propunerea Parlamentului a revizuirii acestora; dreptul autorității contractante de a solicita probarea de către operatorul economic a conformității produselor/serviciilor cu cerințele sau criteriile stabilite în specificațiile tehnice, în criteriile de atribuire sau în condițiile de executare a contractului prin raport de încercare/testare sau un certificat emis de un organism recunoscut sau un laborator neutru de încercări etc.

 

Suplimetar, proiectul stabilește că Guvernul poate rezerva dreptul de participare la achizițiile sectoriale pentru unele ateliere protejate și întreprinderi sociale, în cadrul cărora cel puțin 30% din personalul angajat sunt persoane din categoriile defavorizate ale populației.

 

Prevederile legii vor fi puse în aplicare peste 12 luni din data publicării modificărilor, fiind necesară și elaborarea cadrului legal secundar.