Statutul de avertizor de integritate
04.04.2023

Angajații sunt în drept să depună dezvăluiri de încălcări ale legii (pe domeniile achiziții publice, servicii, produsele și piețele financiare, precum și prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului, prevenirea și combaterea corupției, siguranța și conformitatea produselor, siguranța transportului, protecția mediului, protecția radiologică și siguranța nucleară, siguranța alimentelor și a hranei pentru animale, sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea publică, protecția consumătorului, protecția vieții private și a datelor cu caracter personal și securitatea rețelelor și a sistemelor informatice), să fie recunoscuți în calitate de avertizori de integritate şi să beneficieze de protecție în condițiile ce urmează a fi stabilite de legea privind avertizorii de integritate, proiectul căreia este înregistrat în Parlament.

 

Potrivit documentului, avertizor de integritate este persoană fizică care efectuează o avertizare de integritate sau divulgă public informații referitoare la încălcări ale legii, obținute în context profesional. Avertizarea poate fi internă (prezentată angajatorului), externă (comunnicată autorității competente) și publică (dezvăluită în spațiul public). Totodată, în funcție de domeniu, avertizarea poate fi atât consemnată, cât și anonimă.

 

Entitățile publice, private și autoritatea competentă prin persoana sau subdiviziunea desemnată, vor avea obligația de a păstra pe perioada de 5 ani evidența tuturor raportărilor primite, care urmează a fi înregistrate în registrul aprobat în acest scop, cu respectarea cerințelor privind confidențialitatea angajatului. Proiectul prevede și măsuri de protecție a avertizorilor în cazul în care acesta este recunoscut în calitate de avertizor de integritate în modul stabilit de lege; este supus răzbunării sau existența legăturii de cauzalitate între dezvăluirea de încălcări ale legii și pretinsa răzbunare. Totodată, sunt stabilite și interdicțiile de răzbunare (orice formă de suspendare a raporturilor de muncă, concediere sau măsuri echivalente, aplicarea oricărei alte sancțiuni disciplinare, inclusiv financiare, constrângerea, intimidarea, hărțuirea etc.), precum și modul de constatare a acesteia.

 

Raportarea de informații privind încălcări ale legii, cunoscând că acestea sunt false, atrage răspundere contravențională sau penală, iar acțiunile prin care se va urmări renunțarea sau limitarea drepturilor și măsurilor prevăzute de proiectul legii vor fi lovite de nulitate absolută.

 

Cu alte detalii vom reveni pe măsura promovării proiectului de lege.