Achizițiile publice durabile. Guvernul va stabili tipul atestatelor de conformitate
25.10.2023

La stabilirea cerințelor și criteriilor pentru achiziții publice durabile, în documentația de atribuire trebuie să se precizeze în mod clar o metodă de verificare a conformității acestora. Autoritatea contractantă va indica în documentația de atribuire ce tip de atestate de conformitate pot prezenta operatorii economici, prevede proiectul Regulamentului cu privire la achizițiile publice durabile.

 

Documentul este propus pentru consultări publice de Agenția Achiziții Publice și urmează a fi aprobat prin hotărâre de Guvern.

 

În sensul actului normativ prenotat prin achiziții publice durabile/sustenabile se subînțelege un proces prin care autoritățile publice încearcă să realizeze un echilibru adecvat între cei trei piloni ai dezvoltării durabile - economic, social și de mediu - atunci când achiziționează bunuri, servicii sau lucrări în toate etapele ale achiziției. Suplimentar, este urmărit scopul reducerii impactului asupra mediului pe durata întregului ciclu de viață al achiziției de bunuri, lucrări și servicii în comparație cu cele ce dețin aceeași funcție primară, dar achiziționate în mod obișnuit de către autoritățile contractante.

 

Potrivit proiectului, lista obiectelor achiziției, cărora obligatoriu urmează a fi aplicate criteriile achizițiilor publice durabile, precum și cerințele și criteriile de sustenabilitate aplicabile urmează a fi stabilită de Guvern.

 

Consultările publice vor dura până 19 noiembrie 2023, opiniile și propunerile părților interesate fiind expediate la adresa de email a persoanei responsabile pentru elaborarea proiectului: radu.craciun@tender.gov.md , şeful Serviciul juridic, număr telefon 022-820-713.