Facilitarea accesului la Piața Unică prin implemetarea standardelor internaționale
26.10.2023

În Parlament este înregistrat și examinat în cadrul comisiilor de profil proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea Republicii Moldova la programul Uniunii Europene Programul Piața Unică.

 

Obiectivul principal al acestuia este fortificarea capacităților la îmbunătățirea funcționării pieței interne și are drept scop protejarea consumatorilor și mediului de afaceri, facilitarea accesului la piețe, stabilirea de standarde, consolidarea cooperării dintre autoritățile competente ale statelor membre ale UE și dintre autoritățile de resort ale Republicii Moldova.

 

Programul Piața Unică este implementat în perioada 2021-2027 și reunește activități esențiale în derulare, inițiate în cadrul programelor comunitare anterioare (Competitivitatea Întreprinderilor și a Întreprinderilor Mici și Mijlocii 2014 – 2020 - COSME; Programul multianual al UE privind protecția consumatorilor (2014-2020) etc.). Bugetul total al acestuia a fost aprobat în volum de 4,2 mld. euro oferă un cadru de finanțare pentru sprijinul obiectivelor-cheie: securitatea alimentară, protecția consumatorului, suport pentru IMM-uri etc.

 

Contribuția financiară pentru participare la Program este divizată în două componente (contribuțiea operațională și taxa de participare), care sunt achitate anual și, per total până în anul 2027, va constitui pentru țara noastră 397,5 mii euro.

 

Aderarea la Program a Republicii Moldova vizează două componentele: 

  •  Supravegherea pieței (pilonul I al SMP - Îmbunătățirea pieței interne) și
  • Competitivitatea IMM-urilor (pilonul II al SMP - IMM-uri).

 

Încheierea Acordului va asigura sporirea eficienței pieței interne; consolidarea competitivității și sustenabilității IMM-urilor; va oferi noi oportunități de afaceri și dezvoltare a lanțurilor valorice industriale;  funcționarea efectivă a pieței interne prin implementarea standardelor europene și internaționale de înaltă calitate etc.

 

Proiectul de lege poate fi consultat aici.