Noi surse privind înscrierea nașterii obligațiilor fiscale
26.10.2023

Începând cu data de 25 octombrie 2023, surse pentru înscrierile în conturi privind naşterea obligaţiilor fiscale se vor efectua și în temeiul avizelor de plată generate în cadrul sistemelor informaționale, precum și a informației aferentă amenzilor contravenționale prezentată de organele competente în cadrul Sistemului Informațional Automatizat „Registrul amenzilor contravenționale”.

 

Autoritatea fiscală a publicat în MO Ordinul nr.386 cu privire la modificarea Instrucțiunii privind evidența obligațiilor față de buget, aprobată prin Ordinul IFPS nr. 400/2014.

 

Totodată, capitolul VI al Instrucțiunii (Administrarea soldurilor) a fost completat cu un punct nou, potrivit căruia la inițierea/setarea calculării soldului unei clasificații economice în cazul preluării de către Serviciul Fiscal de Stat a funcției de administrator de venituri a unei clasificații economice de la un alt administrator de venituri, soldurile inițiale aferente acestei clasificații economice sunt încărcate în sistem conform informației prezentate de administratorul de venituri predecesor. În cazul lipsei informației menționate, soldurile inițiale în sistem se stabilesc cu valoarea zero.

 

În cazul clasificației economice pentru care SFS a înregistrat inițial doar sumele achitate, soldurile inițiale în sistem se stabilesc cu valoarea zero la începutul lunii în care urmează a fi prezentate sumele calculate.

 

Ordinul nr.386/2023 poate fi consultat în MO nr.399-400.