Și entitățile din Transnistria vor achita plata pentru poluarea mediului
27.10.2023

Agenţii economici din raioanele de est ale Republicii Moldova înregistraţi la Instituția publică „Agenția Servicii Publice”, care efectuieză declararea şi vămuirirea mărfurilor introduse în/scoase de  pe teritoriul vamal al ţării, se va efectua în funcţie de regimul vamal solicitat, fiind percepute și drepturile de import, şi plata pentru poluarea mediului.

 

Proiectul hotărârii de Guvern privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1001/2001 este elaborat de Ministerul Mediului și prevede anularea facilităților stabilite pentru entitățile din stânga Nistrului, care la momentul de față efectuează procedurile vamale, cu condiţia rămînerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de către organele constituţionale, fără perceperea drepturilor de import şi a plăţii pentru poluarea mediului.

 

Potrivit notei de întemeiere a proiectului, prevederile HG nr.1001/2001 creează condiții de concurență neloială agenților economici, care achită integral respectvele taxe. Astfel, nu sunt respectate principiile de justiție fiscală, sunt discriminați agenții economici care importă pe teritoriul Republicii Moldova sau exportă mărfurile finite. Totodată, normele care oferă unui anumit grup de producători avantaje comerciale, sporesc riscul evaziunii fiscale și scad din transparența fiscală.

 

Documentul este propus pentru consultări publice, care se vor încheia pe data de 5 noiembrie 2023.