Măsuri pentru activarea pieței forței de muncă
27.10.2023

Guvernul are calitatea de asigurat pentru șomerii beneficiari de indemnizație de șomaj, înregistrați la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, doar pe perioada plății indemnizației de șomaj, precizează proiectul de lege privind modificarea unor acte normative (activarea pieței forței de muncă), votat de Parlament ieri, 26 octombrie, în lectura II.

 

Potrivit documentului,  polița de asigurare medicală va fi oferită doar persoanelor cu statut de șomer, care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat și doar pe perioada de plată a ajutorului de șomaj. Totodată, termenul de înregistrare repetată cu statut de șomer și a cererii repetate de acordare a ajutorului de șomer va fi extins de la trei la șase luni.

 

După intrarea în vigoare a prevederilor aprobate, vor fi aplicate noi modalității de calculare a cuantumului indemnizației de șomaj pentru persoanele care s-au aflat în concediu de maternitate sau în concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de trei ani. Respectiva perioadă va fi luată în considerare, ceea ce va asigura un cuantum mai mare al indemnizației de șomaj, având în vedere atât venitul asigurat înaintea începerii concediului de maternitate, cât și/sau din venitul asigurat obținut pe perioada concediului.

 

Va fi revizuită și procedura de scoatere din evidență a șomerilor, dacă aceștia nu vor respecta obligațiunile impuse (prezentarea în termen de 30 de zile a raportului cu privire la activitățille realizate în căutarea unui loc de muncă; refuzul angajării la un loc de muncă fără motiv întemeiat etc.), ceea ce poate atrage după sine stoparea plății indemnizației de șomaj.

 

Totodată, șomerii care nu și-au găsit un loc de muncă în primele trei luni de înregistrare la ANOFM ar putea fi angajați în profesii conexe sau ci ocupații cu o calificare mai joasă.

 

Alte intervenții aprobate pot fi consultate aici, iar la momentul publicării legii vom reveni cu detalii.