Politicile statului în domeniul evaluării imobilelor vor fi elaborate de ARFC
27.10.2023

Executivul a avizat proiectul de lege ce prevede transferul competențelor de elaborare a politicilor în domeniul evaluării bunurilor imobile de la Ministerul Finanțelor către organul central de specialitate în domeniul cadastrului și evaluării bunurilor imobile, cu unele recomandări de ordin redacțional.

 

Astfel, a fost susținuă intervenția la art.279 alin. (8) din Codul fiscal, potrivit căreia organul central de specialitate în domeniul evaluării bunurilor imobile poate fi desemnat responsabil de elaborarea politicii statului în domeniul evaluării acestora.  Respectiv, se va dispune cert că competența în acest domeniile vizate este restituită Agenției Relații Funciare și Cadastru (ARFC).

 

Elaborarea proiectului actului normativ a fost impusă de îmbunătățirea situației create, prin delimitarea clară a funcțiilor de elaborare şi de promovare a politicilor de cele de implementare a acestora, prin fortificarea mecanismului de funcționare/organizare a ARFC atât în domeniul cadastrului, cât și evaluării bunurilor imobile, care va contribui la soluționarea anumitor probleme, în care se intersectează sau se complementează competențele mai multor ministere și instituții publice, se spune în nota proiectului.