Întreprinderile de stat vor fi divizate în cinci categorii
30.10.2023

Guvernul a aprobat în cadrul ședinței din 27 octombrie mecanismul de triere a întreprinderilor şi a societăților comerciale cu capital de stat și componența instituțională a Comisiei pentru realizarea procesului de triere. Scopul documentului este determinarea rolului statului în calitate de întreprinzător şi argumentarea menținerii în proprietatea statului a anumitor întreprinderi.

 

Trierea presupune încadrarea întreprinderilor în una dintre cinci categorii majore, fiind stabilite și criterii distincte în baza cărora entitățile vor fi clasificate drept: 

  1. nepasibile de privatizare
  2. recomandate pentru reorganizare în altă formă juridică de organizare
  3. pasibile de privatizare după restructurare / modernizare
  4. recomandate pentru privatizare imediată
  5. recomandate spre lichidare.

 

La baza selecției întreprinderilor pentru încadrarea acestora într-o categorie sau alta vor sta actele normative privind acordarea statutului de monopol de stat, natural sau fiscal, de obiectiv de importanță strategică etc.; situațiile financiare la ultima dată de gestiune; actele de constituire și analiza activității întreprinderilor.  Criteriile urmează a fi periodic revizuite.

 

Responsabilă de realizarea procesului de triere va fi Agenția Proprietății Publice. Potrivit Registrului patrimoniului public, la situația din 1 ianuarie 2023 statul are calitatea de fondator în 173 întreprinderi de stat și deținător de acțiuni/cote părți 72 societăți comerciale.