Moldova și Portugalia aprofundează relațiile economice
30.10.2023

Republica Moldova și Republica Portugheză vor contribui la dezvoltarea și consolidarea cooperării economice dintre părți, la intensificarea și diversificarea relațiilor bilaterale pe următoarele domenii: industrie, infrastructură, tehnologia informației și comunicațiilor, transport, mediu, comerț și investiții, turism, energie, businessul mic și mijlociu. Prevederile se conțin în proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Republica Portugheză privind colaborarea economică, încheiat la Lisabona la 11 septembrie 2023. Documentul a fost aprobat vineri, 27 octombrie, în cadrul ședinței Executivului.

 

Potrivit acordului, partile în corespundere cu legislația lor nalională vor încuraja participarea la astfel de initiative, precum târguri, expoziții, simpozioane și alte evenimente, menite să promoveze și sș dezvolte cooperarea între cele două state, în special între agenții economici și organizațiile reprezentative ale acestor state; vor funiza agenților economici informații cu privire la situația economică ale statelor, acte normative și programe economice, oportunități de cooperare și de dezvoltare a relațiilor economice bilaterale, precum și alte informații economice de interes reciproc.

 

De asemenea, Moldova și Portugalia vor încuraja schimbul de vizite ale delegațiilor comerciale; cooperarea între entitățile specializate și sectorul privat în vederea exploatării unor eventuale proiecte comune în diverse domenii de cooperare economică.

 

Proiectul urmează a fi examinat și aprobat de Parlament, iar Acordul va intra în vigoare la treizeci de zile de la data recepționării ultimei notificări, în formă scrisă, prin canale diplomatice, cu indeplinirea de către părți a procedurilor interne necesare intrării acestuia în vigoare.