Indemnizația de maternitate se calculează din venitul asigurat al unuia dintre soți
05.04.2023

Indemnizația de maternitate se calculează din venitul asigurat al unuia dintre soții asigurați, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației. Respectiva indemnizație se calculează din venitul asigurat al soțului în cazul în care acesta confirmă stagiul de cotizare de cel puţin 3 ani sau de cel puţin 9 luni realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat. Datele soțului și faptul căsătoriei se confirmă în baza informației din Registrul de stat al populației.

 

În cazul calculării indemnizației de maternitate în baza venitului asigurat al soțului, indemnizația de maternitate se stabilește pe numele soției.

 

Prevederea va fi inclusă în Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.108/2005. Proiectul modificărilor și completărilor la Regulament a fost aprobat în cadrul ședinței Guvernului din 4 aprilie 2023.

 

Amintim, la 1 martie curent au intrat în vigoare prevederile Legii nr.353/2022, prin care în Legea nr.289/2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale a fost suplinită cu noi prevederi. Astfel, aceasta prevede că indemnizația de maternitate se calculează din venitul asigurat al unuia dintre soți, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației de maternitate.

 

Totodată, dreptul persoanei asigurate la această indemnizație se stabilește indiferent de realizarea venitului asigurat pentru perioada concediului de maternitate.

 

Pentru transpunerea acestor prevederi în HG nr.108/2005, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat noile prevederi ce urmează a fi incluse în Regulament.

 

Potrivit proiectului, în cazul în care soția este femeie asigurată, iar soțul este angajat a cărui identitate și calitate se încadrează în condițiile Legii nr. 245/2008 cu privire la secretul de stat, indemnizația de maternitate se stabilește de către Casa Națională de Asigurări Sociale din venitul asigurat al femeii asigurate.

 

La prezentarea către angajatorul soțului a copiei certificatului medical pentru concediul de maternitate al soției și în baza informației privind cuantumul indemnizației de maternitate calculat din venitul soției, recepționate prin intermediul conexiunilor intersistemice securizate, angajatorul, la cererea soțului, calculează cuantumul indemnizației de maternitate din venitul asigurat al soțului. În cazul determinării cuantumului mai mare al indemnizației de maternitate din venitul asigurat al soțului, diferența calculată se stabilește și se plătește de către angajator.

 

În toate celelalte cazuri indemnizația va fi calculată de Casa Națională de Asigurări Sociale.

 

Documentul va fi pus în aplicare din momentul publicării acestuia în MO.