„Lista neagră” a subiecților subvenționării
31.10.2023

Subiecţii subvenţionării care, în procedura de acordare a subvenţiei, au săvârşit contravenţii sau infracţiuni constatate printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei de judecată sau care au contribuit la emiterea unui act administrativ favorabil ilegal sau la încheierea unui contract administrativ de subvenționare ce contravene legislației vor fi incluși în lista de interdicție.

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a elaborate și propune pentru consultări publice proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea procedurii de introducere și, după caz, de excludere a subiecților subvenționării în/din respectiva listă, care urmează a fi ținută în format electronic de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Tot AIPA, la cerere sau din oficiu, va iniția procedura de introducere a entității în lista de interdicție.

 

Termenul maximal pentru care agentul economic se poate regăsi în această listă poate fi stabilit pentru o perioadă de 5 ani, însă este propusă și excluderea subiectului subvenționării din „lista neagră” înainte de expirarea termenului în cazul în care actul administrativ cu privire la introducerea în lista va fi revocat/retras sau print-o hotărâre definitivă a instanței de judecată va fi anulată decizia de introducere în listă.

 

Amintim, potrivit Legii nr.71/2023 procedura de introducere şi, după caz, de excludere a subiecților subvenționării din Lista de interdicţie a subiecților subvenționării urmează a fi stabilită de Guvern.

 

Proiectul poate fi consultat aici până la data de 13 noiembrie 2023.