Anul fabricării produselor din tutun va corespunde anului emiterii timbrului de acciză
01.11.2023

Prevederile Regulamentului privind modul de procurare şi aplicare a timbrelor de acciz/timbrelor de consum pe produsele din tutun, cartușele și rezervele pentru țigaretele electronice, inclusiv țigaretele electronice de unică folosință, preparatele destinate utilizării în cartușele și rezervele pentru țigaretele electronice de la poziția tarifară 2404, produsele din tutun și înlocuitorii din tutun (amestecuri fără tutun pe baza frunzei de ceai) de la pozițiile tarifare 240399900 și 2404 vor fi modificate. Proiectul intervențiilor propuse de Ministerul Finanțelor și Serviciul Fiscal de Stat a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 30 octombrie.

 

Astfel, una dintre modificările propuse vizează necesitatea corespunderii anului emiterii timbrului de acciză/timbrului de consum cu anul fabricării produselor din tutun și a celor conexe, având în vedere modificările operate în Codul fiscal prin Legea nr.212/2023.

 

Amintim, la 1 ianuarie 2024 intră în vigoare prevederile potrivit cărora cartușele pentru țigarete electronice care conțin lichid cu nicotină, inclusiv țigaretele electronice de unică folosință, flacoanele de reumplere care conțin nicotină destinate cartușelor şi țigaretelor electronice de la poziția tarifară 2404, produsele din tutun şi produsele din plante pentru fumat de la pozițiile tarifare 240399900 şi 2404, marcate cu timbre de acciză, pot fi comercializate consumatorilor finali nu mai târziu de 30 de luni ulterioare anului producerii lor. Totodată, stocul timbrelor de acciză destinate pentru aplicarea pe ambalajul exterior al acelorași produse, care nu au fost utilizate/aplicate pentru anul destinat, se restituie până la data de 30 aprilie a anului următor.

 

Încă o prevedere se referă la modul de eliberare a facturii fiscal cumpărătorului timbrelor. Dacă la momentul de față primul exemplar, împreună cu procura şi cererea solicitantului, se anexează la copiile documentelor de plată prezentate şi se arhivează în dosarul personal întocmit special pentru cumpărătorul timbrelor de acciz/timbrelor de consum, iar al doilea exemplar se eliberează cumpărătorului timbrelor, după aprobarea proiectului ordinea poate fi modificată. Respectiv, primul exemplar se va elibera cumpărătorului, iar în dosarul personal întocmit special pentru cumpărător se va arhiva, împreună cu procura și cererea solicitantului și extrasele documentelor de plată prezentate, exemplarul al doilea.

 

Alte intervenții propuse în Regulament pot fi consultate aici.

 

Reiterăm, Ministerul Finanțelor a elaborat și noul design al mărcii „Timbru de acciz/Timbru de consum”, care va fi aplicabil pentru produsele din tutun și produsele conexe începând cu 1 ianuarie 2024. Proiectul de modificare a Ordinului nr.91/2019 este propus pentru consultări publice.

 

Astfel, ordinul prenotat va fi suplinit cu anexa nr.3 (anexa nr.2 fiind abrogată), care va stabili cerințele tehnice ale designului mărcii timbrelor de acciz/timbrelor de consum. Similar timbrelor aplicare la momentul de față, dimensiunile și densitatea hârtiei speciale utilizate la tipărirea lor rămân aceleași,fiind propusă o altă gamă de culori, în funcție de proveniența produselor:

  • timbrul de acciz pentru produsele din tutun și produsele conexe de import pentru agenții economici din Republica Moldova;
  • timbrul de acciz pentru produsele din tutun și produsele conexe autohtone pentru agenții economici din Republica Moldova;
  • timbrul de consum pentru produsele din tutun și produsele conexe introduse pe teritoriul Republicii Moldova și destinate a fi consumate pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale.