Redacția liniuței a doua lit.b) art.96 din Codul fiscal poate fi modificată, având în vedere inițiativa legislativă înregistrată în Parlament. Astfel, conținutul acesteia poate prevedea că cota TVA va constitui 8% la medicamentele înregistrate în Nomenclatorul de stat al medicamentelor și/sau autorizate către import de Agenția Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, indiferent de pozitia tarifară atribuită; la alcoolul etilic nedenaturat de la poziţiile tarifare 220710000 şi 220890910, destinat producerii farmaceutice şi utilizării în medicină, în limita volumului contingentului anual stabilit de Guvern, importate şi/sau livrate pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi medicamentele preparate în farmacii conform prescripţiilor magistrale, cu conţinut de ingrediente (substanţe medicamentoase) autorizate.
La momentul de față prevederile stipulează aceeași cotă pentru poziţiile tarifare 3001–3004, atât indicate în Nomenclatorul de stat de medicamente, cât şi autorizate de Agenția Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (cu aceleași prevederi în continuarea liniuței).
Același proiect vine cu intervenții în art.28 al Legii nr.1380/1997 cu privire la tariful vamal, care reglementează scutirile de taxele vamale. Astfel, dacă în prezent lit.z1 din articolul prenotat prevede scutirea de respectivele taxe pentru materia primă medicamentoasă, materialele, articolele, ambalajul primar și secundar utilizate la prepararea și producerea medicamentelor, autorizate de Agenția Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, cu excepția alcoolului etilic, mijloacelor cosmetice, conform listei aprobate de Guvern, redacția propusă de autorul proiectului va preciză că scutirea se va aplica, de rând cu mărfurile specificate, și în cazul medicamentelor înregistrate în Nomenclatorul de stat al medicamentelor și/sau autorizate către import de Agenția Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, indiferent de pozitia tarifară atribuită.
Modificările sunt condiționate de necesitatea excluderii incertitudinilor de atribuire a medicamentelor la anumite poziții tarifare, care au provocat importul în RM a produselor farmaceutice la cota TVA de 20%. Potrivit notei de întemeiere a proiectului, stabilirea TVA de 8% pentru medicamente, indiferent de poziția tarifară, va contribui la stabilizarea și micșorarea prețurilor la medicamente și produse farmaceutice, vândute cu amănuntul.
Punerea în aplicare a prevederilor indicate supra este propusă la momentul publicării legii aprobate în MO.