Convenția de evitare a dublei impuneri cu Regatul Țărilor de Jos va fi modificată
02.11.2023

Proiectul de lege pentru ratificarea  Protocolului de modificare, întocmit la Haga la 4 septembrie 2023,  a Convenţiei între Republica Moldova şi Regatul Ţărilor de Jos pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire  la impozitele pe venit şi pe capital, întocmită la Chișinău la 3 iulie 2000, a obținut avizul Guvernului. Astăzi, 2 noiembrie, Hotărârea Guvernului nr.836 este publicată în MO.

 

Scopul protocolului prenotat este racordarea prevederilor Convenției la acțiunile din standardele minime BEPS („base erosion profit shifting”- „erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor”) în sensul măsurilor necesare pentru asigurarea facilitării schimbului de informații și asistenței în colectarea impozitelor.

 

Astfel, în Convenție sunt incluse:

  • prevederi cu rol antiabuz;
  • noțiunile de resident și reprezentanță permanentă;
  • condiționarea deținerii acțiunilor timp de 356 zile pentru impozitarea dividendelor la cota de 5%;
  • ajustarea prevederilor ce țin de schimbul de informații între autoritățile fiscale;
  • este inclus articolul „Dreptul de a beneficia de avantaje”, beneficiile fiind limitate în cazul în care se depistează că tranzacțiile persoanelor au fost efectuate doar pentru aplicarea facilităților oferite de Convenție.

 

Noile prevederi vor intra în vigoare în ultima zi a lunii uemătoare celei în care va fi primită ultima notificare despre îndeplinirea procedurilor interne de către Statele Contractante.

 

Notă: Textul Convenției în vigoare la momentul de față poate fi consultat aici.