Constatarea necesității atribuirii statutului de monopol fiscal
02.11.2023

Astăzi, 2 noiembrie 2023, au intrat în vigoare noile prevederi ale Regulamentului privind organizarea și funcționarea Comisiei Naţionale pentru Monopol Fiscal, aprobate în cadrul ședinței de ieri a Executivului. Hotărârea Guvernului nr.848 este publicată în MO.

 

Potrivit documentului, gestionarea activității Comisiei este transmisă din competența Ministerului Finanțelor către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), reprezentantului acestuia revenind și funcția de președinte.

 

Totodată, Regulamentul este completat cu capitolul IV, care va reglementa procedura examinării și constatării necesității atribuirii statutului de monopol fiscal. Astfel, constatarea poate fi realizată la inițiativa membrilor Comisiei; organelor de conducere/fondatorului întreprinderii sau al grupului de întreprinderi sau a ministerelor responsabile de politicile din sectorul în care activează întreprinderea sau grupul de întreprinderi, cu acordul fondatorului.

 

Solicitarea de atribuire a statutului va fi examinată în termen de 45 de zile lucrătoare și, în cazul acceptării acesteia, Comisia va propune Guvernului spre examinare și aprobare, prin intermediul MDED, proiectul actului normativ prin care se atribuie statutul de monopol fiscal unei întreprinderi sau unui grup de întreprinderi.