Consecințele utilizării muncii „la negru” și de achitare a salariilor „în plic”
03.11.2023

Descurajarea fenomenului utilizării muncii ne/subdeclarate prin constatarea și sancționarea cazurilor de încălcare a legislației în domeniul muncii; asigurarea unui cadru legal legislativ care să contribuie la diminuarea fenomenului muncii „la negru” și achitarea salariilor „în plic”, consolidarea metodelor și instrumentelor Serviciului Fiscal de Stat de detectare a respectivelor cazuri și consolidarea interacțiunii între autoritățile responsabile de procesul de combatere a muncii ne/subdeclarate sunt scopurile activităților de minimizare a acestei practici ilicite.

 

Serviciul Fiscal de Stat a publicat raportul ce vizează acest domeniu de activitate pentru nouă luni ale anului 2023.

 

Potrivit autorității fiscale, în perioada de raportare au fost stabilite încălcări ale legislației în domeniul raporturilor de muncă (diminuarea fondului de salarizare, impozitului pe venit, contribuțiilor de asigurări sociale și primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală), fiind adoptate 198 decizii asupra cazurilor de încălcare a corectitudinii calculării și achitării plăților salariale, impozitelor și defalcărilor aferente acestora.

 

Astfel, SFS a calculat suplimentar la buget obligații aferente plăților salariale în sumă totală de circa 21,73 mil. lei, dintre care au fost achitate 16,53 mil. lei. Pentru încălcarea prevederilor aferente raporturilor de muncă, conform deciziilor adoptate sunt calculatt suplimentar pentru plata la buget:

  •  impozit pe venit reținut din plățile salariale – 3,33 mil. lei;
  • contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii – 7,28 mil. lei;
  • prime de asigurare obligatorie de asistență medicală – 2,65 mil. lei;
  • penalități și amenzi – 9,32 mil. lei.

 

În Raport se constată că în perioada de raportare au fost calculate suplimentar la buget obligații fiscale aferente plăților salariale (cu excepția penalităților și amenzilor aplicate) în sumă totală de 13,26 mil. lei sau cu 1,72 mil. lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2022.

 

Per total în lunile ianuarie-septembrie 2023 veniturile la bugetul public național administrate de SFS sunt în creștere față de aceeași perioadă din anul precedent:

  • impozitul pe venit din salariu – cu 22,5%
  • în BASS – cu 16,9%;
  •  în FAOAM –cu 18,1%.

 

Obiectivul principal al Planului „Declară Achită Legal Salariul” reprezintă conformarea voluntară a contribuabililor la declararea reală a plăților salariale achitate angajaților cu calcularea și achitarea obligațiilor ce le revin conform prevederilor legale, reiterează SFS.