CNFP a aprobat cuantumul taxelor și plăților pentru anul 2024
06.11.2023

Comisia Naţională a Pieţei Financiare a publicat în MO din 3 noiembrie Hotărârea nr.55/1, prin care este aprobat cuantumul taxelor și plăților ce vor fi percepute începănd cu 1 ianuarie 2024.

 

Potrivit documentului, marea majoritate dintre acestea rămân neschimbate, însă hotărârea conține și prevederi noi. Ca exemplu, plata aferentă gestiunii Fondului de compensare a investitorilor, care la momentul de față constituie 50 mii lei, în anul viitor va constitui 50% din venituri; plăţile fondurilor de pensii facultative în anul 2023 nu sunt percepute, iar pentru anul următor sunt stabilite la nivel de 0,5% din valoarea medie anuală a activelor nete și vor fi achitate de administratorii fondurilor.

 

Totodată, plăţile organizaţiilor de creditare nebancară, care în prezent constituie 0,1% din valoarea medie anuală a soldului creditelor nebancare şi leasingului financiar înregistrat, dar nu mai puţin de 5000 de lei, sunt stabilite pentru anul 2024 în cuantum de 0,05% din valoarea medie anuală a soldului creditelor nebancare și leasingului financiar înregistrat, acordat persoanelor fizice.

 

Sunt introduse și plățile pentru unitățile de schimb valutar (altele decât băncile) în mărime de 0,1% din valoarea anuală a venitului din prestarea serviciilor de schimb valutar. Aceste plăți se vor achita trimestrial, pănă la data de 25 alunii ce urmează după trimestrul de gestiune, fiind calculate din valoarea venitului realizat din prestarea respectivelor servicii în perioada de raportare.

 

Alte prevederi ale Hotărârii CNPF nr.55/1 pot fi consultate în MO nr.411-413.