Relaxarea activității de întreprinzător: ajustarea actelor normative
07.11.2023

Prevederea stabilită prin Hotărârea Guvernului nr.290/2016, potrivit căreia înainte de a începe operaţiunea de transport rutier în baza unei foi de parcurs noi, conducătorul auto va fi supus controlului medical, este exclusă din actul normativ prenotat. Respectiv, controlul medical va fi documentat în mod independent, fără a fi legat de foaia de parcurs. Măsură vine complementar la pachetul de legi nr. 4, numit și „dereglementarea activității de întreprinzător”, care conține propuneri de modificare a modalității utilizării foii de parcurs de către agenții economici din Republica Moldova. Propunerea este inclusă în proiectul cu privire la modificarea unor hotărâri ale Guvernului și la abrogarea unei hotărâri a Guvernului (facilitarea activității mediului de afaceri), susținut de Executiv în cadrul ședinței din săptămâna precedentă.

 

Suplimentar, documentul vizează și excluderea costurilor și procedurilor nejustificate în procesul de certificare, fiind propusă eliminarea certificatului de conformitate pentru sucuri, fiind considerate suficiente testele de inofensivitate eliberate de laborator.

 

Având în vedere că la momentul de față peste 50% dintre angajații din economia națională utilizează aparate optice (calculatoare), care nu mai prezintă un factor de risc la locul de muncă, examenele medicale periodice pentru circa 100 mii de lucrătorii vor fi eliminate. Măsura permite economisirea a circa 20 mil. lei anual (costul examenelor medicale constituie 200 de lei per persoană). Încă o prevedere ține de excluderea examenelor medicale de adaptare, care au loc la trei luni de la angajare, economiile fiind estimate la aproximativ 10 mil. lei pe an.

 

Totodată, urmează a fi ajustate și normele actelor subnormative ce vizează obligația angajatorilor de raportare la centrele militare a datelor angajaților recruit și rezerviști, anterior excluse din unele legi

 

Hotărârea Guvernului va intra în vigoare din data publicării acesteia în MO.