Serviciul Vamal va elibera chitanţa de încasare a amenzii la locul constatării contravenţiei
10.11.2023

Nomenclatorul formularelor de documente primare cu regim special ale Serviciului Vamal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 294/1998, va fi completat cu chitanţă de încasare a amenzii la locul constatării contravenţiei. Proiectul de modificare a hotărârii prenotate a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat.

 

Amintim, art.446 din Codul Contravențional (în continuare – CC) a fost completat cu lit. e), potrivit căreia nu se încheie proces-verbal cu privire la contravenție în cazul contravențiilor constatate la punctele de trecere a frontierei de stat, dacă persoana în a cărei privinţă a fost pornit procesul contravențional recunoaște contravenția săvârșită și acceptă sancțiunea sub formă de amendă stabilită de agentul constatator, cu eliberarea chitanței de încasare a amenzii. Totodată, art.447 al CC stabilește și faptul că chitanța este un document de strictă evidenţă, iar modul de evidenţă, păstrare şi eliberare a acesteia de către agenţii constatatori se stabileşte printr-un regulament aprobat de Guvern.

 

Autorii proiectului menționează că introducerea chitanței în nomenclatorul formularelor de documente primare cu regim special ale Serviciului Vamal va conduce la reducerea complexității procesului contravențional și a numărului de acte procedurale întocmite; excluderea acțiunilor de executare silită și a cazurilor de neachitarea amenzilor și stingerea prin prescripție a acestora; la reducerea timpului de documentare a cazului contravențional etc.

 

Precizăm, de competența Serviciului Vamal ține și constatarea și sancționarea contravențiilor vamale prevăzute de Codul contavențional (art.287, 2871, 2872, precum și 79 al. (3)).