Dreptul deținătorului de patentă la efectuarea desemnării procentuale
06.04.2023

Persoana fizică deținător de patentă de întreprinzător intenționează să efectuieze desemnarea procentuală în favoarea unei organizații necomenricale, incluse în Lista beneficiarilor desemnării procentuale. În continuare vom examina dacă patentarul este în drept să realizeze această intenție.

 

Amintim, Codul fiscal indică expres că contribuabilul persoană fizică rezidentă care nu are datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare este în drept de a desemna un cuantum procentual de 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget către unul dintre beneficiarii desemnării prin prezentarea Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18), în care se indică sursele de venit impozabile în conformitate cu prevederile CF şi ale Legii nr.1164/1997 pentru punerea în aplicare a titlurilor I şi II ale CF.

 

Totodată, în art.20 lit.x) din același Cod veniturile persoanelor fizice obţinute în rezultatul activității în baza patentei de întreprinzător sunt stabilite drept surse de venituri neimpozabile și, respectiv, nu pot fi reflectate în Declarația CET18. Deci, în acest caz mecanismul desemnării procentuale nu poate fi aplicat.

 

Cu toate acestea, în cazul în care aceeași persoană a obținut pe parcursul anului venituri impozabile (de exemplu, plăți salariale achitate de un angajator), alte venituri, din care a fost reținut impozitul pe venit la sursa de plată, aceasta va fi în drept să depună Declarația CET18 și să efectuieze desemnarea procentuală în favoarea beneficiarului selectat.