Ziua internațională a Contabilității
10.11.2023

Dragi contabili, vă aducem sincere felicitări de Ziua Internațională a Contabilității! Nu am uitat că este o toamnă splendidă, iar în Moldova Ziua Contabilului și Auditorului este sărbătorită pe data de 4 aprilie. Astăzi, 10 noiembrie, în toată lumea este marcată sărbătoare dedicată contabilității, fără care nu poate funcționa nicio întreprindere. Data a fost stabilită având în vedere apariția în anul 1494 a tratatului elaborat de Luca Pacioli „„Summa di Arithmetica, Geometria, Porportioni et Proportionalita”, care a pus baza principiilor contabilității moderne. Autorul nu considera că a efectuat o descoperire și menționa că a rezumat doar ceea ce se știa mai înainte.

 

Epigraful Tratatului este: „Ceea ce zăcea în țărână și lânceia uitat în închisoare, Luca a găsit pentru tine, prieten și cititor”.

 

Luca Pacioli, care a fost și prietenul lui Leonardo da Vinci, a fost primul care a dat algebrei limbajul și structura științei, a aplicat marea sa descoperire în geometrie și a pus bazele contabilității în partidă dublă.

 

În limba limba germană denumirea profesiei constă din două cuvinte: buch - carte, halter - holder, care înseamnă „registrator al tranzacțiilor comerciale” sau „responsabil pentru organizarea și citirea corectă a datelor contabile”.

 

În Republica Moldova, sărbătoarea profesională - Ziua Contabilului și Auditorului - a fost instituită prin Decretul nr. 646/2010 și este sărbătorită de 12 ani.