Decontările în numerar: promovarea noilor reglementări
14.11.2023

În ședința Executivului de mâîne, 15 noiembrie, urmează a fi examinat proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea proiectului de lege privind efectuarea decontărilor în numerar, scopul căruia, potrivit notei documentului, este să ofere posibilitatea de a pune în aplicare măsuri efective şi proporţionate în vederea diminuării riscurilor de comitere a încălcărilor cu utilizarea numerarului.

După cum am comunicat anterior, odată cu abrogarea în anul 2021 a Hotărârii Guvernului nr. 764/1992 privind aprobarea Normelor pentru efectuarea operaţiunilor de casă în economia naţională a Republicii Moldova, unii agenți economici au rămas dezorientați, având în vedere că respectivul act normativ stabilea normele generale privind numerarul entităților; modul de primire și eliberare a numerarului și de întocmire a scriptelor de casă; de ținere a registrului de casă și păstrarea banilor; revista casei și controlul respectării disciplinei de casă. Respectiv, la momentul de față entitățile urmează să aplice prevederile Legii nr.287/2017.

 

Sub incidența legii vor cădea, în sensul aplicării limitelor pentru tranzacțiile în numerar, persoanele juridice indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare; instituțiile; reprezentanțele permanente şi filialelor entităților nerezidente (inclusiv ale ONG); persoanele fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător și activitate profesională în sectorul justiției/sănătății.

 

Respectiv, la efectuarea tranzacțiilor în numerar contribuabilii indicați supra vor fi în drept să efectueze:    

  • plăți în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 de lei cumulativ lunar în raport cu alte persoane juridice sau persoane fizice care desfășoară activitate de întreprinzător și/sau profesională în sectorul justiției/sănătății. Limitarea sumei nu se aplică pentru depunerea de numerar în conturile deschise la prestatorii de servicii de plată.   
  • plăți în favoarea unei persoane fizice care nu desfășoară activitate de   întreprinzător, în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 lei cumulativ lunar, cu excepțiile stabilite.    
  • plăți în favoarea unei persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător, în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 de lei anual:

– de la predarea deșeurilor și rezidurilor de metale feroase şi neferoase, a reziduurilor industriale care conţin metale sau aliaje ale acestora.           

– de la predarea ambalajului returnabil, a reziduurilor şi deşeurilor de hârtie, carton, cauciuc, plastic şi de sticlă (cioburi de sticlă), precum şi a acumulatoarelor electrice uzate.   

– de la vânzarea producţiei din fitotehnie şi horticultură în formă naturală şi a producţiei din zootehnie în formă naturală, în masă vie şi sacrificată.         

  • plăți sub formă de dividende către toți asociații/acționarii în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 de lei anual;       
  • plăți în temeiul contractelor de împrumut către toți debitorii în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 lei anual. 
  •  plăți în numerar pentru serviciile prestate de la un beneficiar de servicii sau reprezentant al acestuia în sumă ce nu depășește 100 000 lei anual. 

 

Totodată, agenții economici vor putea utiliza nelimitat mijloace bănești în numerar pentru retribuirea muncii și altor plăți generate în temeiul relațiilor de muncă; onorarea obligațiilor față de bănci; efectuarea decontărilor cu instituțiile și autoritățile publice; pentru cauțiuni, garanții, alte plăți în cadrul cauzelor penale efectuate către instituțiile și autoritățile publice; achitarea obligațiilor fiscale, plăților, amenzilor față de BPN.

 

Prevederile prezentate supra se vor aplica și persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care procură bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice ce nu desfășoară acrivitate de întreprinzător.

 

Agenții economici care vor efectua plăţi în numerar în sumă ce va depăşi  plafonul stabilit de prevederile proiectului de lege propus pentru consultări publice de către Ministerul Finanțelor, vor fi amendați. Autoritatea abilitată cu funcția de control va deveni Serviciul Fiscal de Stat.

 

Proiectul stabilește termenul de păstrate în casieria entității a sumelor în numerar, acestea fiind obligate să stabilescă necesarul de numerar minim pentru efectuarea decontărilor pentru 3 zile lucrătoare.    Excesul de numerar se va depune într-un cont de plăţi deschis la prestatorul de servicii de plată. În cazul neutilizării sumelor destinate pentru plata salariului, obligațiilor față de bănci, bugetul public național, a celor fiscale etc., mai mult de cinci zile lucrătoare (inclusiv ziua eliberării numerarului din conturile bancare/conturile de plăți), SFS va aplica amenda în sumă de la 500 până la 5000 lei.

 

Astfel, autoritatea fiscală va aplica amendă în mărime de la 7% până la 15% din suma achitată în numerar cu depășirea limitei stabilite. Totodată, pentru nerestituirea, restituirea cu întârziere a numerarului în casieria entității care a eliberat numerar, persoanei care a eliberat numerarul i se va aplica amendă în mărime de la 0,1% până la 0,3% pentru fiecare zi de întârziere, dar nu mai mult de 35% din suma nerestituită/restituită cu întârziere, pentru fiecare caz separat.

 

Totodată, în scopul eliminării neconcordanțelor ce pot apărea între prevederile proiectului și Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, se propune excluderea din Legea nr.845/1992 a unor prevederi ce vizează efectuarea decontărilor în numerar.