Indemnizația unică la nașterea copilului ar putea fi majorată
14.11.2023

Modificările propuse de Ministerul Muncii și Protecției Sociale la Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1478/2002, prevăd majorarea indemnizației unice la nașterea copilului.

 

Amintim, la momentul de față respectiva indemnizație constituie 10932 lei, iar în cazul susținerii intervențiilor propuse cuantumul acesteia poate spori până la 20 mii lei. Acestă plată este asigurată din contul mijloacelor bugetului de stat și este stabilită la cerere, cu respectarea anumitor condiții.

 

Astfel, această indemnizație este oferită:

  • pentru fiecare copil născut viu, inclusiv în cazul gemenilor sau al mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină, în același cuantum, și dacă a fost solicitată cel târziu în termen de 12 luni de la nașterea copilului;
  • mamei, iar în cazul decesului ei – reprezentantului legal al copilului;
  • cu condiția că copilul a fost înregistrat la subdiviziunea competentă a Agenției Servicii Publice.

 

Potrivit anunțului privind inițierea procesului de elaborare a proiectului, propunerile și sugestiile pot fi prezentate de părțile interesate, până pe data de 19 noiembrie 2023, aici.

 

Datele publicate de Biroul Național de Statistică denotă că, numărul copiilor născuți-vii în anul 2022 a constituit 27 mii, fiind în descreștere cu 8,1% față de anul 2021. Rata natalității înregistrată anul precedent a constituit 10,6 născuți-vii la 1000 de locuitori, fiind cea mai joasă din ultimii 5 ani.